Svijet

Ova djevojčica je autistična, a jedan je od favorita za Nobelovu nagradu

Greta Tunberg ima samo 16 godina a za nju je već čuo cijeli svijet zahvaljujući njenoj borbi za spas planete.

No image - Haber.ba

Mlada Šveđanka se već neko vrijeme bavi ekološkim aktivizmom i to čini veoma uspješno. Proslavili su je pozivi đacima da štrajkuju i da ne idu na časove petkom, već umjesto toga da protestuju protiv klimatskih promjena, piše “Blic“.

Koliko raste njen uticaj pokazuje činjenica da je u posljednjih nekoliko mjeseci nju u Vatikanu primio vrhovni poglavar katoličke crkve, da su je norveški poslanici nominovali za Nobelovu nagradu za mir i da je razgovarala i sa britanskim poslanicima.

Otkako je u avgustu prošle godine počela štrajk u Stokholmu, Greta se obratila Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Evropskom parlamentu i učestvovala je na razgovorima UN održanim u Poljskoj.

Papa Franjo i Greta Tunberg – DW

Kako je počela njena bitka?

Greta Tunberg je rođena 3. januara 2003. godine, od majke operske pjevačice Malene Ernman i oca glumca Svantea Tunberga, nazvanog tako po dalekom rođaku Svanteu Arhenijusu, jednom od osnivača fizičke hemije kao moderne naučne discipline.

Kako je rekla, prvi put je saznala za klimatske promjene kada je imala samo osam godina i nije mogla da razumije zašto se toliko malo radi u borbi protiv njih.

Kada je imala 11 godina postala je depresivna i prestala je da govori. Utvrđeno je da ima Asperbergov sindrom (oblik autizma), opseivno kompulsivni poremećaj i selektivni mutizam. Kako je sama rekla, selektivni mutizam znači da ona govori samo kada osjeća da je to potrebno, a ona je shvatila da mora da govori o klimatskim promjenama. To što ima poremećaj iz spektra autizma je ona sama shvatila kao prednost jer je “skoro sve crno ili bijelo”.

– Osećam se kao da umirem iznutra ako ne protestujem – rekla je ona u govoru na TEDx prošlog novembra.

Štrajk

Prošle godine u avgustu je riješila da nešto preduzme. Nakon što su Švedsku zahvatile nezapamćeno visoke temperature i šumski požari, Greta je riješila da ne ide u školu već da protestuje ispred švedskog parlamenta. Roditelji su pokušavali da je ubijede da prestane sa tim, drugovi je nisu podržali. Ona je sama protestovala ispred ogromne građevine, sa jednim transparentom na kojem je pisalo “Školski štrajk za klimu”. Ipak, ona je tada privukla pažnju i malo pomalo širila je svoj uticaj.

Greta Tunberg – Radio Urban FM

Preobratila roditelje

Njeni roditelji i dalje nisu baš sretni što ona propušta časove, ali je podržavaju.

– Mi poštujemo što ona želi da nešto promijeni. Mogla je da sjedi kod kuće i bude nesretna ili da protestuje i bude srećna – rekao je njen otac.

Njeni roditelji su zapravo bili njeni zamorci. Otkrila je da ima izuzetne moći ubjeđivanja, pa je tako natjerala majku da više ne leti avionom, što je imalo ozbiljan uticaj na njenu karijeru. Njen otac je postao vegetarijanac. Pored osjećaja olakšanja zbog toga što je ona sada mnogo sretnija, oni kažu da su zaista uvjereni u ispravnost njenog razmišljanja.

– Tokom godina, ponestalo mi je argumenata. Ona nam je stalno prikazivala dokumentarce i čitali smo knjige zajedno. Prije toga, ja stvarno nisam imao pojma. Mislio sam da smo riješili problem sa klimom – rekao je njen otac, piše “Guardian”.

Inspirisala proteste širom planete

Od početka ove godine u svijetu su sve učestaliji protesti demonstranata koji zahtjevaju od svojih vlada da učine usporavanje klimatskih promjena svojim prioritetom. U Belgiji su u januaru djeca bježala sa časova da bi, poput Grete, protestovala.

April su obilježile masovne demonstracije u Velikoj Britaniji i javljanje različitih aktivističkih grupa koje traže pregovore sa vladom, a neke pozivaju i na građansku neposlušnost. Hiljade demonstranata se moglo vidjeti i u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji. Holandiji, Kanadi…

Nedavno Greta je prisustvovala i demonstracijama Lonodnu i u Rimu, gdje se sastala i sa papom Franjom. Ona je pozvala rimokatoličkog poglavara da se pridruži borbi protiv klimatskih promjena.

Favorit za Nobelovu nagradu

Zbog njenih aktivnosti, norveški poslanici su je nominovali za Nobelovu nagradu za mir. Prema podacima vodeće britanske kladionice Ledbroks, ona je trenutno glavni favorit za tu prestižnu nagradu.

Ukoliko je osvoji, postat će najmlađi laureat Nobelove nagrade za mir. Tu titulu trenutno drži pakistanska aktivistkinja Malala Jusufzai, koja je nagradu dobila 2014. godine sa 17 godina, zbog svoje borbe za obrazovanje djevojčica i ženska prava.

– Predložili smo Gretu jer ako ne uradimo ništa u ovoj borbi, klimatske promjene će da izazovu ratove, konflikte i dovedu do novih talasa izbjeglica – rekao je za “AFP” poslanik Socijalističke ljevice Andre Ovstergard.

Kako je rekao, Greta je “stvorila pokret koji može da doprinese svjetskom miru”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh