Svijet

Premijer Šri Lanke otkrio medijima: “Da, mogli smo spriječiti napade”

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o novim detaljima terorističkih napada na Uskrs u kojima je ubijeno najmanje 320 ljudi, među kojima 45 djece.

No image - Haber.ba

Odgovornost je preuzeo ISIS. Iako tvrde da su oni odgovorni, nisu ponudili nikakve dokaze za to. Vijest o tome da preuzimaju odgovornost objavio je Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije.

“Čuli smo da je Islamska država preuzela odgovornost. Obuka i koordinacija terorista bila je takva kakvu nikada prije nismo vidjeli”, rekao je Wickremesinghe.

Napadi su mogli biti spriječeni, potvrdio je premijer, navodi “Index“.

“Mogli smo spriječiti te napade ili barem učiniti da ih bude manje”, kazao je 70-godišnji Wickremesinghe.

Kako piše Reuters, obavještajni dužnosnici na Šri Lanki bili su upozoreni o bombaškim napadima satima prije samih napada. Indijski obavještajci kontaktirali su svoje kolege iz Šri Lanke dva sata prije prvog napada kako bi upozorili na specifičnu prijetnju crkvama, rekao je jedan izvor obrane Šri Lanke i izvor indijske vlade.

Svi uhapšeni koji su povezani s napadom imaju državljanstvo Šri Lanke.

Da li je napad osveta za masakr na Novom Zelandu, premijer Šri Lanke je odgovorio:

“Moguće da jeste, ali to ne možemo reći sa sigurnošću.”


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh