Svijet

“Čudo” u Notre Dameu: Oštećen samo oltar, orgulje sačuvane

Prema riječima Lorana Pradea, direktora kulturnog nasljeđa katedrale Notre Dame, samo oltar iz 1989. godine oštećen je kada se u sinoćnjem požaru urušio krov ove svetinje.

Katedrala Notre Dame iznutra - Tanjug.rs

On je izjavio za AP da je u oltar udario dio tornja kada se srušio i oštetio ga.

“Uspjeli smo da spasimo sve ostalo”, rekao je Prade, koji je prisustvovao sinoćnoj akciji.

“Sve stele iz 18. vijeka, pijete, freske, kapele i velike orgulje su u redu”, rekao je on.

Prades je dodao da tri velika vitraža, koja su među najpoznatijim elementima unutar katedrale, nisu uništena, iako postoji mogućnost da ih je toplota oštetila, što će procijeniti stučnjaci, prenosi “Tanjug”.

Alarm u crkvi se čuo dvaput, prvi put niko nije vidio vatru

Oko 30 osoba ispitano je do sada povodom sinoćnjeg požara u katedrali Notre Dame, izjavio je jedan zvaničnik pariskog pravosuđa, i dodao da se alarm sinoć oglasio dva puta.

On je rekao da je većina ispitanih bila zaposlena na restauraciji crkve.

Zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, naveo je da su se protivpožarni alarmi sinoć oglasili dva puta.

Prvi put je nekoliko ljudi, uključujući i vatrogasce koji su stalno bili na gradilištu, otišli ispod krova da provjere šta se dešava i nisu vidjeli ništa. Drugi put je već bilo prekasno, jer je vatra bila prejaka, rekao je zvaničnik.

On je dodao da 40 do 50 istražitelja radi na ovom slučaju, ali im nije dozvoljeno da uđu u katedralu iz sigurnosnih razloga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh