Svijet

Moon spreman na četvrti samit s Kim Jong Unom

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u ponedjeljak da je spreman za četvrti samit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom kako bi pomogao posustalim nuklearnim pregovorima između Sjevera i Sjedinjenih Država.

No image - Haber.ba

Moonovi komentari uslijedili su nakon nekih od najoštrijih Kimovih dosadašnjih kritika diplomatske uloge Južne Koreje u prošloj sedmici, optužujući Seul da djeluje kao “posrednik koji je prekoračio ovlasti” i zahtijevajući da se Jug distancira od Washingtona i snažnije podrži poziciju Sjevera, piše “Fena”.

Moon se sastao s Kimom tri puta u prošloj godini i također je dogovorio nuklearne pregovore između Sjeverne Koreje i SAD-a nakon napetosti izazvanih nuklearnim probama i ispaljivnjem raketa Sjevera i razmjene ratnih prijetnji između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kada god Sjeverna Koreja bude spremna, nadamo se da bi se Južna i Sjeverna Koreja mogle sastati i održati konkretne i praktične rasprave o ostvarenju napretka koji je daleko veći od onoga ostvarenog u dva samita između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država – izjavio je Moon tokom sastanka s visokim savjetnicima.

Moon se sastao s Trumpom u Washingtonu prošle sedmice, gdje su se dvojica čelnika usaglasila oko značaja nuklearnih pregovora sa Sjevernom Korejom, ali nisu objavili konkretan plan ponovnog pokretanja dijaloga.

Moon je proveo prošlu godinu ulažući značajne napore u stabiliziranje teško ostvarenog detanta na Korejskom poluotoku i poboljšanje veza između dvije Koreje. Također je lobirao za prvi samit između Trumpa i Kima u junu prošle godine, na kome su dvojica čelnika dogovoril nejasno intonirano zajedničko saopćenje o Korejskom poluotoku bez nuklearnog oružja, ne navodeći kako bi se to moglo ostvariti, prenosi “Associated Press”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh