Svijet

Iranka koja je protestvovala protiv hidžaba osuđena na zatvor

Žena koja je javno u Iranu protestvovala protiv obaveze nošenja hidžaba, islamskog vela koji pokriva kosu, osuđena je na godinu dana zatvora, rekao je u nedjelju njezin branitelj.

Hidžab - Depo

Vida Movahedi uhapšena je u oktobru jer se pojavila nepokrivene glave na središnjem trgu Enghelab mašući velom i crvenim balonima, rekao je advokat Payam Derafchan, prenosi “Hina”.

Optužena je “za poticanje na korupciju i razvrat” te je 2. marta osuđena na godinu dana zatvora, rekao je njezin branitelj i potvrdio vijest iranske službene agencije Irna.

Ta majka dvogodišnje djevojčice protestvovala je krajem decembra 2017. protiv obaveze žena da u javnosti pokrivaju glavu hidžabom i postala je lice protesta protiv nošenja vela.

Kao i više desetaka žena koje su slijedile njezin primjer, uhapšena je i kažnjena globom, rekao je njezin advokat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh