Svijet

Imenovana nova palestinska vlada

Pokret Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, nazvao je ovaj potez udarcem za napore ujedinjenja.

Palestinian Prime Minister Mohammad Ishtayeh, right, talks with Palestinian President Mahmoud Abbas during a swearing in of the new government in the West Bank city of Ramallah, Saturday, April 13, 2019.(AP Photo/Majdi Mohammed)

Nova palestinska vlada položila je zakletvu pred predsednikom Palestine Mahmoudom Abbasom, a predvodiće je dugogodišnji mirovni pregovarač i visoki zvaničnih partije Fatah, Mohammad Ishtayeh.

Vlada će imati 24 ministara, među kojima će biti i aktuelni ministar spoljnih poslova Riyad al-Maliki, kao i ministar finansija Shukri Bishara, preneo je Reuters.

Pokret Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, nazvao je ovaj potez udarcem za napore ujedinjenja.

Nedostatak novca prvi zadatak vlade
“Ovo je separatistička vlada, nema nacionalni legitimitet i povećava šanse za odvajanje Zapadne obale od pojasa Gaze”, rečeno je u saopštenju Hamasa.

Ishtayehov prvi zadatak će biti da se pozabavi sa nedostatkom novca Palestinske nacionalne uprave (PA), koja ima ograničenu samoupravu po privremenom mirovnom sporazumu sa Izraelom.

Odlazeći premijer Rami Hamdallah je bio na čelu vlade jedinstva, formirane pre pet godina s ciljem pomirenja s Hamasom.

Imenovanje Ishtayeha oslikava neuspeh tok pokušaja pomirenja, prenosi AJB


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh