Svijet

EU odgovor Trumpu: Carine na proizvode iz SAD-a u visini od 20 milijardi dolara!

Počinje li stvarni trgovinski rat između SAD-a i EU, poput onog između Washingtona i Pekinga, ili se još uvijek radi o njegovim pripremnim fazama i pokazivanju mišića s ciljem postizanja obostrano zadovoljavajućeg kompromisa (čime će, vjerojatno, završiti i američko-kineski trgovinski pregovori)? Iako se već i prošlogodišnje američko uvođenje carina na europski čelik i aluminij itekako može smatrati svojevrsnim početkom trgovinskog rata, imajući u vidu, kolika je važnost upravo tog gospodarskog segmenta po ukupnu ekonomiju pojedinih članica Evropske unije.

Naime, svega nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio mogućnost uvođenja novih carina protiv EU u visini od 11 milijardi dolara, jučer je stigao odgovor Bruxellesa. Europska komisija pripremila je spisak američkih proizvoda koji se uvoze u EU prema kojima mogu biti uvedene carine, u vezi nastavka spora oko subvencija koje američka vlada dodjeljuje korporaciji Boeing. Planirane mjere odnose se na arbitražu WTO-a, koja traje već godinama.

Prema navodima Reutersa, carine sa strane EU mogu biti primjenjene na uvoz američkih roba u iznosu od 22,6 milijardi dolara, a EK namjerava spisak proizvoda objaviti u srijedu, 17. aprila, nakon čega će vrh EU razmatrati moguće promjene spiska. Početkom aprila EK je saopštila o početku priprema protuodgovora u vezi subvencija koje vlada SAD-a dodjeljuje vazduhoplovnom koncernu Boeing.

Podsjećamo: krajem marta sudbeno tijelo WTO-a donijelo je odluku, u okviru koje je utvrđena činjenica o subvencioniranju Boeinga od strane vlada američkih saveznih država Washington i Južna Karolina. S druge strane američki predsjednik Trump je nedugo nakon te objave zaprijetio uvođenjem carina EU zabog evropskih subvencija koncernu Airbus,.

Trump je Evropskoj uniji, prije svega njezinim četirima članicama – Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj – zaprijetio carinama na nove proizvode u iznosu od 11 milijardi dolara. Bruxelles, očito, Washingtonu ne želi ostati dužan i spreman je na sve scenarije, prenosi geopolitika


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh