Svijet

Papa ljubio stopala vođama Južnog Sudana

Papa Franjo u četvrtak je učinio gest bez presedana kada je kleknuo i poljubio stopala vođama Južnog Sudana koji su prethodno međusobno ratovali i pozvao ih da se ne vraćaju građanskom ratu.

papa Franjo-Face.ba

Papa je predsjedniku Južnog Sudana Salvi Kiru, njegovom bivšem zamjeniku i vođi pobunjenika Rijeku Mačaru i trojici potpredsjednika poručio da treba da poštuju primirje koje su potpisali i da se posvete formiranju vlade nacionalnog jedinstva sljedećeg mjeseca, javio je Rojters.

“Molim vas kao brat da ostanete u miru. Molim vas svojim srcem, krenimo napred. Biće mnogo problema, ali oni nas neće nadjačati. Riješite vaše probleme”, rekao je papa.

Kako prenosi britanska agencija, na zaprepašćenje južnosudanskih lidera 82-godišnji papa, kleknuo je uz pomoć svojih saradnika kako bi poljubio cipele dva glavna protivnika i nekoliko drugih ljudi u sobi, piše “Face.ba“.

Vatikan je okupio vođe Južnog Sudana u papinoj rezidenciji u pokušaju da tokom 24-časovne molitve zaliječe gorke podjele, mjesec dana prije nego što je predviđeno da se u ratom razorenoj zemlji formira vlada nacionalnog jedinstva.

Kako dodaje britanska agencija, papin gest je učinjen u kontekstu napetosti zbog državnog udara u susjednom Sudanu, koji bi mogao potkopati nestabilni mirovni sporazum koji je okončao petogodišnji građanski rat u Južnom Sudanu.

Južni Sudan je postao nezavisan od Sudana 2011. godine, ali je poslije dvije godine izbio građanski rat između Kirove vlade i pobunjeničkog pokreta na čelu sa Mačarom.

U sukobu, koji je uništio privredu zemlje, poginulo je na desetine hiljada ljudi, a procjenjuje se da je četvrtina od 12 miliona stanovnika raseljena.

Južni Sudan je postao 193. članica Ujedinjenih nacija 14. jula 2011. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh