Svijet

Velika Britanija i EU dogovorili odgodu Brexita do 31. oktobra

Premijeri i predsjednici 27 država članica Evropske unije sinoć su, sat i po nakon ponoći na zasjedanju u Briselu odgodili, po drugi put, Brexit do 31. oktobra 2019. godine.

No image - Haber.ba

Nakon pet sati zasjedanja predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk odaslao je poruku britanskim prijateljima “molim vas nemojte protraćiti ovo vrijeme”, prenosi “BBC”.

Naime, prvi datum očekivanog izlaska Velike Britanije iz EU bio je 29. marta, pa je to to bilo odgođeno do 12. aprila, da bi noćas ponovo bilo odgođeno. Zanimljivo je, da se ovaj datum poklapa sa Halloweenom odnosno Noći vještica, piše “Klix“.

Do tada će sve biti u rukama Velike Britanije. Ova država može ratificirati sporazum o povlačenju i u tom slučaju produženje će biti okončano. Također može ponovno razmisliti o cijeloj strategiji Brexita, a što može dovesti do promjena u političkoj deklaraciji, ali ne i u sporazumu o povlačenju.

Velika Britanija također ima mogućnost povlačenja aktivacije člana 50. i odustajanja od Brexita u potpunosti, a to je jučer poručio i Tusk.

Premijerka Theresa May tražila je kraću odgodu Brexita do 30. juna, a Tusk je predlagao dužu odgodu od godinu dana. No, lideri 27 država članica nisu se priklonili nijednom od ova dva prijedloga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh