Svijet

Nacionalni problem: Japanci kasno gube nevinost, većina ima odnose tek oko 30. godine

Prema novim studijama, Japanci nešto kasnije ulaze u se*sualne odnose nego li to čine Amerikanci i Englezi, zbog toga je se*sualno neiskustvo postalo nacionalni problem u Japanu.

Ljubav - Hippopx.com

Stručnjaci za javno zdravstvo s Univerziteta u Tokiju otkrili su da u zemlji raste se*sualno neiskustvo, dok je postotak žena u dobi od 18 do 39 godina koje nikada nisu imale spolni odnos porastao na 24.6 posto u 2015. godini, u odnosu na 21.7 posto u 1992. godini, piše “CNN”.

Kod muškaraca iste dobi situacija je nešto alarmantnija pa ih čak 25.8 posto u 2015. godini nije nikada imalo se*sualni odnos za razliku od podataka iz 1992. godine kada ih je bilo 20 posto.

– Se*sualno neiskustvo postalo je nacionalna zabrinutost u Japanu, ali prethodni izvještaji nisu uzimali u obzir različite dobne skupine i društveno – ekonomsko okruženje – rekao je Piter Ueda, jedan od autora studije čiji su rezultati studije objavljeni danas.

Kada ove podatke uporedite s istraživanjima iz Velike Britanije, SAD i Australije, podaci ukazuju na to da Japanci zapravo mnogo kasnije stupaju u se*sualne odnose. Naime, tek jedan do pet posto heterose*sualaca iz ove tri države do 30. godine nisu imali se*sualna iskustva.

Autori studije navode kako je sve veći broj odraslih Japanaca se*sualno neiskusan, a njihova studija bila je prva koja se bavila ovim problemom koristeći nacionalno reprezentativne podatke.

U studiji je heterose*sualno se*sualno iskustvo definisano kao vaginalni odnos između muškaraca i žena. Takođe, studija nije uključivala odgovore onih koji su se izjasnili kao LGBT pripadnici ili ase*sualni i krenuli su od pretpostavke da su svi bračni parovi imali se*sualne odnose.

Istraživači su svoju procjenu temeljili na podacima iz sedam nacionalnih istraživanja koja su provedena tokom trideset godina. Koristili su odgovore između 11.553 i 17.859 odraslih osoba u dobi od 18 do 39 godina.

Izvještaj je takođe pokazao da je veći postotak muškaraca s nižim primanjima ostao se*sualno neiskusan u poređenju sa ženama.

– Rasprava o uzroku i posljedicama toga da muškarci ostaju nevini je vrlo složena, ali kako je studija pokazala, heterose*sualno neiskustvo barem djelomično je povezano sa socioekonomskim pitanjem. Jednostavno rečeno, novac govori – rekao je Cirus Gaznavi glavni autor studije.

Pitanje nataliteta je važno u Japanu jer njegovo stanovništvo brzo stari. Japan se već smatra narodom ‘starije dobi’, što znači da više od 20 posto stanovništva ima više od 65 godina. Samo je 946.060 beba rođeno u 2017. godini, što je rekordno najgora statistika od 1899. godine, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh