Svijet

Јagland: Evropi prijeti šok ako Rusija i Britanija napuste dvije organizacije

Mogući izlazak Rusije iz Savjeta Evrope i Bregzit mogli bi da budu pravi potres za Stari svijet, smatra generalni sekretar ove organizacije Torbjorn Јagland.

– Mnogi ljudi nisu u stanju da zamisle kakav bi to šok mogao da bude za Evropu, ako istovremeno dobijemo i Bregzit i Rugzit /Rusija plus egzit/ – rekao je Јagland.

On smatra da je Savjet Evrope “jedino mjesto gdje je Rusija povezana sa Evropom pravosudnim sistemom”, prenosi “Fajnenšel tajms”.

– /U slučaju da Moskva napusti Savjet/ vidjećemo drugačiju Rusiju. Imaćemo novu liniju razdvajanja u Evropi – istakao je on.

Generalni sekretar Savjeta Evrope smatra da je jedini način da se riješi situacija ponovno vraćanje prava glasa Rusiji u Parlamentarnoj skupštini ove organizacije.

Јagland je izrazio nadu da će Rusija ostati u Savjetu i pozvao je da plati doprinos u budžet organizacije.

On je ranije u svom godišnjem izveštaju optužio Moskvu koja ne plaća doprinos budžetu Savjeta Evrope za kršenje odredbi statuta ove organizacije.

Јagland je izjavio da ako zemlja ne uplati doprinose u roku od dvije godine, ustavni organ – odbor ministara – može da razmotri njeno isključivanje. Za Rusiju ovaj rok ističe krajem juna.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Moskva želi da ostane u Savjetu Evrope i da će izaći iz organizacije samo u slučaju da druge zemlje-članice organizacije preduzmu mjere za njeno isključenje.

Odnosi Rusije i Savjeta Evrope prolaze kroz težak period. Sukob se zaoštrio u periodu 2014-2015, kada su ruski parlamentarci izgubili ovlašćenja zbog svog stava o Krimu.

Moskva je izjavila da je nemoguće raditi u takvim uslovima i prestala da učestvuje na zasjedanjima i prestala da plaća doprinose budžetu organizacije, prenosi “Sputnjik”.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruška kaže da Rusija vidi da se u posljednje vrijeme u Savjetu Evrope povećava broj trezvenijih ljudi, dok se Moskva zalaže za sve napore usmjerene na prevazilaženje sistemske krize organizacije, prenosi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh