Svijet

Papa osudio SAD i EU: Prodaju oružje, potpiruju konflikte

Papa Franjo je dodao da bez oružja zemlje poput Sirije, Jemena i Afganistana ne bi bile u ratu.

Papa Franjo - Avaz.ba

Papa Franjo okrivio je danas Evropu i SAD zbog toga što prodaju oružje u ratnim zonama Sirije, čime, tvrdi, potpiruju konflikte i stradanje žrtava u toj zemlji, Jemenu i Afganistanu.

Govoreći studentima i profesorima u San Carlo Institutu u Milanu, papa je rekao da je razlog što na svijetu ima toliko ratova taj što “bogate Evropa i Amerika prodaju oružje, koje se koristi za ubijanje djece i ljudi”, prenosi AP.

Papa je dodao da bez oružja zemlje poput Sirije, Jemena i Afganistana ne bi bile u ratu, kao i da zemlja koja proizvodi i prodaje oružje na svojoj savjesti ima smrt svakog djeteta i uništenje svake porodice.

Politički lideri koji žele da grade zidove i druge barijere da bi odvratili migrante, “završiće kao zatvorenici zidova koje su izgradili”, poručio je papa Franjo početkom mjeseca.

Zid na granici sa Meksikom

Papa je ovo izjavio novinarima u avionu kojim se vraćao iz posete Maroku, odgovarajući na pitanje o migracijama i prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će zatvoriti južnu granicu sa Meksikom.

“Oni koji grade zidove, bilo da su oni od cigala ili bodljikave žice, završiće kao zatvorenici zidova koje su izgradili”, rekao je papa Franjo.

Papa je rekao da shvata da, što se tiče problema migracija, vlada ima “vruć krompir” u rukama, ali smatra da se to mora riješiti na drugačiji način, humano, a ne bodljikavom žicom, prenosi Reuters.

“Sa strahom, nećemo napredovati, sa zidovima, ostaćemo zatvoreni unutar njih”, naveo je on.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh