Svijet

Sud naložio psihijatrijsku ekspertizu za ubicu na Novom Zelandu

Novozelandski sudija naložio je danas pshijatrijsku ekspertizu Brentonu Tarrantu koji je u nedavnom napadu na dvije džamije u Christchurchu, direktno prenoseći masakr preko interneta, ubio 50 osoba.

Brenton Tarrant - Agencije

Australijanca Brentona Tarranta (28), koji je uhapšen ubrzo poslije napada, pregledaće dva stručnjaka, rekao je sudija Cameron Mander tokom kratkog saslušanja u Christchurchu, gdje je Tarrant optužen za ubistvo 50 i pokušaj ubistva još 39 ljudi, piše “Beta”.

Tarrant nije bio fizički prisutan na saslušanju već je to pratio putem video linka iz zatvora u Oaklandu, gdje se nalazi u izolaciji od hapšenja. Australijanac nije ništa rekao za vrijeme saslušanja.

Sud ga nije pitao da li se izjašnjava krivim ili ne.

Po nalogu suda, medijima nije dozvoljeno da snimaju ili slikaju optuženog.

Tarrant je 15. marta ubio vjernike u dvije džamije za vrijeme molitve petkom. Australijanac je napad prenosio uživo preko interneta, a prije masakra je objavio svoj “manifest” u kojem navodi planove i razloge za napad.

Novozelandske vlasti su saopštile da su 24 osobe i dalje hospitalizovane zbog posljedica ranjavanja tokom napada.

Tarrant je tokom prvog saslušanja na sudu izgledao ravnodušno, a kada je ušao u sudnicu rukom je napravio znak bijelih supremacista.

Napadač u autobiografskom djelu svog “manifesta” navodi da je imao normalno djetinjstvo i mladost. Dodao je da je rasista i fašista i da je Oswald Mosley, koji je 1932. godine osnovao Uniju fašista u Velikoj Britaniji jedna od historijskih ličnosti koja mu je najbliskija po ubjeđenjima.

Njegovo okruženje je navelo da se promijenio poslije nekoliko putovanja po Evropi, gdje je između ostalog autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh