Svijet

Izraelska vojska ušla u kompleks Al-Akse

Izraelske snage upale su danas u džamiju Al-Qibali u jerusalemskom kompleksu džamije Al-Aksa, saopćili su palestinski zvaničnici, prenosi urdupoint.com.

“Najmanje deset izraelskih policajaca upalo je u Al-Qibali džamiju, nakon napada sa tri stražara”, izjavio je Firas al-Dibs, glasnogovornik Jerusalim’s Jordan-run Religious zadužbine, zadužen za nadgledanje Istočnog Jerusalema, tačnije muslimanskih i hrišćanskih svetinja.

Prema al-Dibsu, izraelska policija je uhapsila dva Palestinaca iz unutrašnjosti džamije.

Izraelske vlasti su 2003. godine zatvorile džamiju Bab al-Rahma, a 2017. godine izraelski sud obnovio je naredbu zatvaranja.

Napetost je u Jerusalemu porasla od februara, kada je izraelska policija nakratko zapečatila vrata Al-Rahma (smještena uz istočni zid Starog grada Jerusalema ) – potez koji je u to vrijeme izazvao demonstracije Palestinaca.

Al-Aksa je treća najsvetije za muslimane nakon Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem u kojem se nalazi Al-Aksa, tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Teritorija je anektirala 1980. godine u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije prepoznala,prenosi Nap


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh