Svijet

EU: Nezaposlenost i dalje na najnižem nivou

Najniža stopa u februaru zabilježena je u Češkoj – 1,9 posto te Njemačkoj – 3,1 posto te Holandiji – 3,4 posto.

Euro - Dalmacijanews.hr

Advertisements

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u veljači 2019. godine iznosila je 6,5 posto u Europskoj uniji i ostala je stabilna u usporedbi s prethodnim mjesecom, a smanjila se u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosila 7,1 posto, podaci su Eurostata, statističkog ureda EU-a.

Ovo je i dalje najniža zabilježena stopa nezaposlenosti u EU od početka mjerenja mjesečne nezaposlenosti, u siječnju 2000. godine, prenosi Fena.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je 7,8 posto u veljači 2019. godine i nije se mijenjala u odnosu na siječanj iste godine, a smanjila se u odnosu na godinu ranije, kada je stopa nezaposlenosti iznosila 8,5 posto.

Radi se o najnižoj registriranoj stopi nezaposlenosti u eurozoni od listopada 2008. godine.

Najniža stopa u Češkoj
Eurostat procjenjuje da se radi o brojci od 16,012 milijuna nezaposlenih u veljači ove godine u cjelokupnoj EU, od čega je 12,730 milijuna na području eurozone.

Od toga, na nezaposlene mlade ljude ispod 25 godina starosti otpada broj od 3,309 milijuna u EU, od čega je 2,337 milijuna u eurozoni.

Među državama članicama najniža stopa nezaposlenosti u veljači ove godine zabilježena je u Češkoj 1,9 posto, zatim Njemačkoj 3,1 posto te Nizozemskoj 3,4 posto.

Najviše stope nezaposlenosti zabilježene su u Grčkoj – 18,0 posto u prosincu 2018. godine, u Španjolskoj – 13,9 posto te u Italiji – 10,7 posto.

U usporedbi s prošlom godinom, stopa nezaposlenosti pala je u svim državama članicama EU-a, osim u Danskoj i Austriji, gdje je stopa ostala stabilna, prenosi AJB.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh