Svijet

Mijenjaju se novčanice eura: AKO IH KAO UŠTEĐEVINU DRŽITE NEGDJE U KUĆI…

Kako je poznato, nove novčanice eura je nedavno predstavila ECB.

Novac - Ilustracija/Avaz.ba

Najveća novost koju građani mogu primijetiti je to što su manje od dosadašnjih i bolje pristajau u novčanik, donosi britanski “BBC“.

Ipak, stare novčanice od 100 i 200 eura ostaju u opticaju i nakon maja 2019. godine, kada trebaju doći nove! Odnosno, nema potrebe da se novčanice eura prve serije mijenjaju za novčanice nove serije, jer sve stare novčanice ostaju u opticaju bez vremenskog ograničenja.

Inače, nove novčanice također imaju više sigurnosnih oznaka zbog kojih je njihovo krivotvorenje teže. Tako imaju “satelitski” hologram malog simbola eura, koji se pomiče oko broja kada je novčanica osvijetljena, kao i svjetlucavi broj u dnu novčanice koji mijenja boju od zelene do plave. No, prije njihovog puštanja u javnost moraju se prilagoditi bankomati širom Starog kontinenta, odnosno u 19 država koje koriste euro, njih čak milion.

ECB planira nove novčanice pustiti u promet 28.05.2019. godine, a stare nikako time ne propadaju ni gube vrijednost zbog uvođenja novih.

Nove novčanice od 100 i 200 eura printane su na čistom pamuku i nemaju ni traga životinjskih proizvoda, izjavio je član uprave ECB Yves Mersch. To je naglašeno jer je nedavno u javnost procurilo da Engleska banka na svojim novčanicama ima malo tragova životinjske masti, zbog čega su se suočili s nizom kritika, najviše od strane vegana i nekih religijskih grupa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh