Svijet

Erdoganova partija izgubila Ankaru, opozicija proglasila pobjedu i u Istanbulu

Recep Tayyip Erdogan i koalicija predvođena njegovom AK Partijom zadobili su snažan udarac izgubivši političku kontrolu nad glavnim gradom Turske u turskim lokalnim izborima. Da sve po njega bude još gore, ljevičarska Republikanska narodna partija tvrdi da je odnijela pobjedu i u Istanbulu.

Slavlje izbori Turska -

Lokalni izbori u Turskoj održani su u nedjelju, a Erdoganova partija, iako je zadobila najveći broj lokalnih zajednica, zabilježila je prvi značajan pad popularnosti i to u dva najvažnija grada u državi, piše BBC.

Lokalni izbori su došli u vrijeme ekonomskog slabljenja Turske nakon višegodišnje ekspanzije privredne moći. Zato su izbori viđeni i kao referendum o Erdoganovoj vlasti u ovoj euroazijskoj zemlji.

Erdogan je svjestan značaja gubitka glavnog grada te je izjavio kako će u budućnosti nadomjestiti greške koje su do toga dovele.

Kao što smo rekli, Ankaru je osvojila Republikanska narodna partija i njen predstavnik Mansur Yavas. Zanimljivo je u Istanbulu gdje su pobjedu proglasili i Erdoganova AK PArtija i Republikanska narodna partija.

Republikanci su osvojili Izmir, najzapadnije lokalne zajednice, kao i turističke centre uz obalu Mediterana. S druge strane, to je i očekivani rezultat za spomenute dijelove zemlje.

Više od 57 miliona ljudi imalo je pravo glasa da bira gradonačelnike, načelnike i vijećnike lokalnih skupština.

Prema rezultatima dostupnim do 7 sati, AK Partija osvojila je oko 44 posto glasova u zemlji, Republikanska narodna partija oko 30 posto, nacionalistička Iyi Partija osvojila je oko sedam posto glasova, kao i Erdoganovi partneri iz MHP-a.

Tačni rezultati bit će poznati u dogledno vrijeme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh