Svijet

Johannes Hahn novi ambasador Sportskih igara mladih

Komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johanes Han proglašen je na svečanosti u Beogradu za novog ambasadora regionalnih Sportskih igara mladih, a predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručeno specijalno priznanje za podršku i izuzetan doprinos igrama.

Johanes Han - Nezavisne.com

Han je rekao na svečanosti da Sportske igre mladih treba da dobiju Nobelovu nagradu i da će uvijek podržavati takvu regionalnu inicijativu, piše “Srna”.

On je poručio da će učiniti sve za promovisanje tog regionalnog nadmetanja, te dodao da vjeruje da će biti sklopljena brojna prijateljstva koja će trajati cijelog života.

Vučić je, obraćajući se okupljenima, rekao da će nagradu pokloniti sinu njegovog nekadašnjeg političkog protivnika Miodraga Mikija Rakića, koji je preminuo 2014. godine, a koji ga je molio da podrži održavanje igara poslije promjene vlasti, jer je to dobro za region i djecu.

On je istakao da su igre važne kako bi se djeca naučila da budu tolerantna, da se poštuju i vole. “Deco borite se za pobedu i čestitajte kada izgubite”, rekao je Vučić.

Sportske igre mladih predstavljaju najveću manifestaciju za djecu i omladinu na ovim prostorima, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva, a već nekoliko godina omogućava besplatno učestvovanje u takmičenjima u deset sportskih disciplina osnovcima iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Igre su postale prepoznatljiv brend koji se danas razvija u zemljama regiona i najveća su manifestacija amaterskog sporta u Evropi priznata od Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Ovu manifestaciju su podržali i mnogi sportisti iz zemalja regiona, kao što su fudbaleri Nemanja Matić, Luka Modrić, Miralem Pjanić, Edin DŽeko.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh