Svijet

Doktori ga proglasili mrtvim, a on oživio dok su ga vozili u mrtvačnicu

Doktori su se bojali da bi zbog 21 minute bez kisika, mogao imati oštećenja mozga.

Joao Araujo-Dreamstime

Poštar koji je ‘oživio’ 21 minutu nakon što su ga doktori proglasili mrtvim proglašen je čudom. Na putu prema mrtvačnici, nakon 6 sati oživljavanja, muškarcu je spontano počela raditi cirkulacija i danas živi bez posljedica , prenosi “Daily Mail“.

Joao Araujo (48) je 18. aprila 2009. bio u autu i u trenutku kada se pripremao krenuti, dobio je napad. Njegova supruga mu je pokušala pomoći, tako što mu je jezik izvukla da se ne bi ugušio. U isto vrijeme, vrisnula je “upomoć” što je čuo komšija koji je odmah nazvao hitnu pomoć. Tim hitne pomoći rekao joj da je suprug imao srčani udar, te su ga odvezli u kraljevsku bolnicu Gloučestir.

Nakon šest sati injekcija i neuspjelih pokušaja oživljavanja, doktori su odlučili da više ništa ne mogu učiniti. Arauja su proglasili mrtvim u 16 sati u subotu, 18. aprila 2009. godine.

Doktori su o smrti obavijestili njegovu suprugu, koja je potom tužnu vijest javila i njegovim roditeljima u Portugalu.

Liječnici nemaju tačno objašnjenje za ono što se poslije toga dogodilo. Sestre su ga vozile iz intenzivne njege u mrtvačnicu kad su primijetile da mu se pomiče ruka. Vratile su ga na odjel te se pokazalo da je Joao živ.

U njegovom kartonu stoji da mu se dogodio “spontani povratak cirkulacije”, a Joao je na srčanom odjelu u bolnici Gloučestir dobio nadimak “Čudotvorac”.

Liječnici su se bojali da Joao, zbog 21 minute bez kisika, može imati oštećenja mozga.

Slijedeća tri dana je proveo u komi. Kad se probudio doktori su ga premjestili u zasebnu sobu, ali on je ostao zbunjen i dezorijentiran, neprestano je pritiskao gumb za hitne slučajeve.

Dvije sedmice kasnije njegovo se stanje čudesno poboljšalo i poslan je u bolnice u Bristolu i Oksfordu, kako bi se utvrdilo šta je uzrokovalo epizodu.

Tri sedmice nakon srčanog udara Joao se vratio na posao i nastavio živjeti zdravim načinom života.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh