Svijet

Mir Egipta i Izraela izdržao 40 godina u nemirnoj regiji

Zahvaljujući sporazumu, Egipat više nije učestvovao ni u jednom oružanom sukobu s Izraelom, a razvijena je i ekonomska saradnja.

No image - Haber.ba

Četiri desetljeća prošlo je od potpisivanja mirovnog sporazuma Egipta i Izraela i, iako je rezultat “hladni mir”, veze dvije susjedne zemlje su opstale u turbuletnoj regiji, ocjenjuju analitičari.

Egipatski predsjednik Anwar Sadat, koji je to platio životom, te premijer Izraela Menachem Begin su 26. marta 1979. godine potpisali mirovni sporazum u Washingtonu u prisustvu predsjednika SAD-a, zemlje posrednika, Jimmyja Cartera.

To je prvi sporazum o miru između Izraela i jedne arapske zemlje i zahvaljujući tom dokumentu Egipat više nije sudjelovao ni u jednom oružanom sukobu s tim susjedom, prenosi “Beta”.

Sporazumom je okončano ratno stanje između dvije zemlje koje je trajalo od 1948. godine, zapravo od početka rata s arapskim susjedima, koji je izbio nakon stvaranja Izraela.

Četrdesetogodišnjica mirovnog sporazuma pada u vrijeme kada je regija još uvijek uvelike pod utjecajem Arapskog proljeća 2011. godine, kada je zbačen dugogodišnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

Egipatski lideri uvijek čuvali sporazum

To je dokaz stabilnosti sporazuma, ocijenio je politički analitičar Amr al-Shobaki iz Centra Ahram za političke i strateške studije.

U međuvremenu, sukobi i dalje traju u nekoliko zemalja diljem arapskog svijeta – od Libije na zapadu do Jemena na jugu.

Četrdesetgodšnjica sporazuma pada također u vrijeme velikih promjena politike SAD-a.

Krajem 2017. američki predsjednik Donald Trump priznao je Jeruzalem kao glavni grad Izraela, što je izazvalo bijes u muslimanskom svijetu.

U maju prošle godine je veleposlanstvo SAD-a preseljeno iz Tel Aviva u Jeruzalem, a u petak je Trump najavio priznanje suvereniteta Izraela na Golanskom visoravni, osvojenoj od Sirije, u istom ratu kada je osvojen pojas Gaze, Zapadna obala s istočnim Jeruzalemom i Sinaj, koji je Izrael vratio Egiptu na temelju sporazuma o miru.

Egipatski lideri su jedan za drugim čuvali sporazum čak i nakon pobune u Egiptu 2013. godine, kada je vojska zbacila prvog demokratski izabranog predsjednika, Mohameda Mursija.

Egipatska vojska na Sinaju

“U svim slučajevima mirovni sporazum je ostao na snazi”, rekao je Shobaki.

Nestabilnost je od 2011. godine izazvala nerede, posebno u regiji sjevernog Sinaja duž granice pojasa Gaze i Izraela, gdje lokalni saveznici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) šire pobunu.

Politički komentator Abdel-Azim Hammad ističe da je na temelju pojačane sigurnosne suradnje s Izraelom, dozvoljeno prisustvo egipatske vojske na Sinaju kako bi se borila s pobunjenicima.

Mirovni sporazum dviju zemalja ipak dozvoljava samo ograničeno razmještanje egipatskih snaga na tom poluotoku bez suglasnosti Izraela.

Predsjednik Egipta Abdul-Fattah al-Sisi potvrdio je tu pojačanu suradnju, rekavši za američku TV mrežu CBS: “Mi imam široku suradnju s Izraelcima”.

Egipat i Izrael su također razvili snažne ekonomske odnose i 2018. godine je potpisan sporazum u vrijednosti od 15 milijardi dolara za izvoz izraelskog plina.

Ekonomska saradnja

U januaru je izraelski ministar za energiju Yuval Steinitz posjetio Kairo i sudjelovao u Forumu istočnog Mediterana.

Na temelju mirovnog sporazuma s Izraelom, Egipat je primio više od 40 milijardi dolara u obliku vojne pomoći i blizu 30 milijardi ekonomske pomoći od SAD-a od 1980.

Pomoć je djelomično suspendirana od 2013. do 2015. godine, nakon zbacivanja Mursija, ali je ubrzo obnovljena.

“Za SAD egipatska vojska je stabilizatorski elemenat u regiji koja je puna napetosti”, ocijenio je analitičar Shobaki.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh