Svijet

Rusija poslala borbene avione u Venecuelu

Dva ruska bojna aviona sletjela su na glavni aerodrom Venecuele, sa desetinama vojnika i velikom količinom opreme.

No image - Haber.ba

Avioni su poslani na osnovu tehničkih vojnih ugovora. Prema navodima novinara iz te zemlje Javiera Mayorce, u Venezuelu je stiglo najmanje 100 trupa i 35 tona opreme. Ovo je realizovano tri mjeseca nakon što su dvije zemlje održale zajedničke vojne vježbe, piše “Klix“.

Rusija je dugogodišnji saveznik Venecuele. Ruske vlasti posudile su ovoj južnoameričkoj zemlji milijarde dolara te su podržale njihovu naftnu i vojnu industriju. Rusija se također javno bunila protiv američkih sankcija koje su uvedene zbog vlasti Venecuele na čijem čelu je Nicolas Maduro.

Rusija je poslala Antonov – 124 teretni avion i jedan manji u blizini Karakasa. Odnosi između Rusije i Venecuele su ojačali tokom posljednjih mjeseci otkako su pogoršani između SAD-a i Venecuele.

Rusi su također osudili pokušaje stranih sila da pruže podršku u svrgavanju Madura i davanju podrške opozicionom lideru Juanu Guaidu iza kojeg je sam Madruo rekao da stoje američki imperijalisti.

Venecuela se nalazi u velikoj ekonomskoj krizi. Nestašica hrane i lijekova postala je svakodnevnica. Zbog toga Madurova vlada postaje sve izolovanija i u narodu je glavni krivac za trenutno ekonomsko stanje. Više od tri miliona ljudi iselilo je iz ove zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh