Svijet

Na protestima “Žutih prsluka” privedeno do sad 8.700 ljudi

Oko 2.000 ljudi je osuđeno, a 8.700 je privedeno u Francuskoj od kada su počeli protesti građanskog pokreta “Žuti prsluci”, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Žuti prsluci - AP

Od 2.000 osuđenih, oko 40 posto njih je dobilo zatvorske kazne, a 60 posto druge vrste kažnjavanja, kao na primjer društveno koristan rad ili uslovne zatvorske kazne“, rekla je francuska ministrica pravde Nikol Belube za televiziju “BFMTV”.

Prema njenim riječima, zatvorske kazne se kreću od mjesec dana do tri godine.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izjavio je da su na jučerašnjem protestu “Žutih prsluka” privedene 233 osobe.

Apolitički pokret “Žuti prsluci” protestuje od 17. novembra protiv opšte politike predsjednika Emanuela Makrona. Na tim protestima je izbijalo veliko nasilje i neredi posebno u pariskoj aveniji Jelisejskih polja.

Vlasti su juče zabranile skupove u tom dijelu Pariza kao i u brojnim četvrtima u drugim francuskim gradovima gdje su ranije bili neredi.

Francuska vlada je juče prvi put angažovala i vojnu antiterorističku misiju “Stražar” (Sentinelle) koja je pomagala policiji u održavanju reda i mira, prenosi “Beta”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh