Svijet

Najstrožija kazna: Američki četnik Vučko osuđen na smrt

Fascinaciju srpskom vojskom pokazivao na svakom koraku…

Eric Frein - Screenshot

Amerikanac Erik Frejn (Eric Frein, 33), takozvani američki četnik, osuđen je na smrtnu kaznu zbog ubistva jednog i ranjavanja drugog policajca, kao i zbog terorističkih aktivnosti i posjedovanja oružja za masovno uništenje, piše “Avaz“.

Frejn, koji se predstavljao kao četnik Vučko i bio fan srpske vojske, zločin je počinio 12. septembra 2014., a onda je 48 dana bježao policijskim potjerama, ostavljajući za sobom samo kutije cigareta “drina” i eksploziv.

Smrtna kazna bit će izvršena injekcijom, a tokom izricanja presude Frejn nije pokazao nikakve emocije, pišu američki mediji. Iako nije iznio odbranu tokom suđenja, sudu su pročitani motivi njegovog napada.

Samo teška iskušenja revolucije mogu nam vratiti slobodu koju smo nekad imali. Tenzije su visoke i čini mi se da je pravo vrijeme da zapalim buktinju u ljudskim srcima – rekao je on.

Frejn je pripadao grupi ‘Istočni vuk’, a bio je fasciniran srpskom vojskom i jedinicom Vukovi s Drine.

Na više desetina fotografija Frejn nosi različite srpske uniforme, šajkaču s kokardom, ili beretku sa srpskim znamenjima, a fotografirao se i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh