Svijet

Četiri džamije u Birminghamu oštećene u islamofobičnom napadu

Četiri džamije su oštećene u engleskom gradu Birminghamu tokom noći, u posljednjem u nizu islamofobičnih napada u Britaniji otkako je desničarski ekstremista ubio 50 ljudi u napadima na džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, saopštila je policija u četvtak.

Policija - Ilustracija / Sestabrzina.com

Detektivi policije West Midlandsa i kontrateroristrički službenici istražuju incident nakon što su porazbijana prozorska stakla na četiri džamije u Birminghamu, piše “Fena”.

Policajci su reagovali na izvještaje da je jedan čovjek primjećen kako razbija prozorska stakla maljem na jednoj džamiji.

Lokalni policajci blisko sarađuju s vjerskim službenicima u West Midlandsu – navodi policija u saopštenju.

Od tragičnih dešavanja u Christchurchu na Novom Zelandu, pripadnici policije West Midlandsa blisko sarađuju s vjerskim službenicima kako bi im pružili uvjeravanja u sigurnost džamija, crkava i mjesta za molitvu – izjavio je policijski načelnik Dave Thompson.

Trenutno, ne znamo motive za sinoćnje napade. U teškim vremenima poput ovih, nevjerovatno je značajno da se svi ujedinimo protiv onih koji žele da unesu neslogu, neizvjesnost i strah u našu zajednicu – kazao je on, prenosi “dpa”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh