Svijet

Jeremy Hunt: Presuda Karadžiću važna za međunarodnu pravdu, Britanija se obavezala tražiti pravdu

Šef diplomatije Velike Britanije Jeremy Hunt komentarišući presudu Radovanu Karadžiću kaže da je ta “presuda od velikog značaja za međunarodnu pravdu i da potvrđuje prethodne presude Karadžiću za genocid u Srebrenici i povećava njegovu kaznu na doživotni zatvor”.

Jeremy-Hunt-Patria

“U našim mislima su hiljade žrtava i članova njihovih porodica. Ovaj ishod neće izbrisati njihovu bol, ali nadamo se da će im pružiti utjehu. Ostajemo predani postizanju pravde za žrtve. Nastavit ćemo podupirati rad tribunala i drugih organizacija koje traže pravdu, podržavajući preživjele i nastojeći pronaći i identificirati one koji se još uvijek vode kao nestali kao rezultat sukoba u regiji”, poručuje Hunt.

Dodaje da je obveza Velike Britanije da nastavi tražiti pravdu u skladu sa Zajedničkim izjavama o ratnim zločinima i nestalim osobama koje predvodi Velika Britanija i koje su potpisali premijeri na Londonskom samitu Zapadnog Balkana 2018. godine.

“Vijeće sigurnosti UN-a osnovalo je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove kako bi nastavio sa radom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uključujući i optužbe za ratne zločine iz sukoba na području bivše Jugoslavije”, podsjetio je ministar vanjskih poslova Velike Britanije, prenosi Patria.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh