Svijet

EU je “iscrpljena” Brexitom

Njemački ministar za evropska pitanja Michael Roth izjavio je u utorak da Brexit nije igra i da je EU iscrpljena dvogodišnjim mučnim i teškim pregovorima oko britanskog napuštanja bloka.

Odnosi EU i Velike Britanije - N1info.com

Govoreći na sastanku sa svojim kolegama iz EU radi pripreme samita čelnika u ovoj sedmici, Roth je izjavio da “smo istinski iscrpljeni ovim pregovorima“.

Očekujem jasne i precizne prijedloge britanske vlade – kazao je Roth, piše “Fena”.

Ovo nije igra. Ovo je izuzetno ozbiljna situacija, ne samo za narod u Ujedinjenom Kraljevstvu, nego i za narod u Evropskoj uniji – izjavio je Roth novinarima.

On je naglasio njemačku poziciju prema sporazumu koji je EU postigla s britanskom premijerkom Theresom May u novembru prošle godine da je “ključni prioritet spriječiti Brexit bez sporazuma“.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta, ali nakon što njeni poslanici nisu podržali sporazum premijerke s EU, očekuje se da May zatraži od čelnika na samitu EU produženje datuma Brexita, prenosi “Associated Press”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh