Svijet

BESKUĆNIK (8) NADMUDRIO BOGATE KLINCE I POSTAO ŠAMPION O KOME BRUJI SVIJET: Nevjerovatna priča o mališanu koji je jedva spasio živu glavu bježeći od terorista!

Tanitoluva Adevumi, osmogodišnji dječak porijeklom iz Nigerije, osvojio je prvenstvo države Njujork u šahu u kategoriji koja obuhvata djecu uzrasta do trećeg razreda osnovne škole.

Tanitoluva Adevumi - Screenshot

Ova vijest ne bi bila posebno zanimljiva da se iza nje ne krije jedna nevjerovatna priča, piše “Kurir“.

Naime, Tanitoluva je do 2017. godine živio u Nigeriji. Smrt je bila svuda oko njega. Njegova porodica je zbog zloglasnog Boko harama morala da napusti svoju zemlju. Militanti ove islamističke grupe ubijali su nedužne civile u selu gdje je živio Tani, pa su morali da pobjegnu kako bi sačuvali svoje živote.

Uspjeli su da stignu u Njujork, gdje već dvije godine žive kao beskućnici. Svakog dana čekaju vijesti o svojoj molbi da im se pruži azil u SAD.

Osmogodišnji Tani, kako ga zovu prijatelji i porodica, prije godinu dana je zavolio šah, tačnije kad je počeo da pohađa osnovnu školu u Njujorku. To njegov uspjeh čini još većim. Dječak koji se prvi put susreo sa šahovskom tablom i figurama prije godinu dana je uspio da trijumfuje na državnom prvenstvu. Nadmudrio je bogatu djecu iz privatnih škola koja godinama rade sa svojim privatnim šahovskim instruktorima.

Malo je nedostajalo da Tani ne dobije šansu da se takmiči. Članstvo u šahovskom klubu se plaća, pa je majka morala da napiše molbu kako bi ga primili. Napisala je da njen sin jako voli šah, ali da jednostavno nemaju novac za članarinu i kotizacije. Na sreću, u školi su imali sluha, oslobodili su ga plaćanja i dobili šampiona!

Tani obožava šah. Počeo je da pohađa besplatne trosatne lekcije svake subote u Harlemu.

“Želim da postanem najmlađi velemajstor u historiji”, rekao je za “Njujork Tajms” ovaj simpatični dječak.

Njegov trener Rus Makofski svjestan je da u rukama ima nebrušeni dijamant, pa je pokrenu kampanju kako bi pomogao Taniju i njegovoj porodici. Od zacrtanih 25.000 dolara skupili su polovinu.

“Za smo jednu godinu doći na ovaj nivo, popeti se na šahovski vrh i biti najbolji od najboljih i to bez finansijske pomoći porodice… Ja to nikada u životu nisam vidio”, kaže Makofski.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh