Svijet

Strašne poplave pogodile dijelove SAD: Najmanje četiri osobe poginule

U strašnim poplavama koje su ovih dana pogodile dijelove SAD poginule su najmanje četiri osobe, javlja “CNN”. Za sada se zna da ih je troje poginulo u Nebraski i jedna u Iowi.

Strašne poplave pogodile dijelove SAD - Screenshot/Twitter

Prema najavama meteorologa, u gradovima srednjeg zapada SAD ove sedmice očekuje se dodatno povećanje nivoa rijeka. Bit će mjestimičnih obilnih kiša od Iowe do Mississippija, ali to neće uzrokovati poplave, piše “Avaz“.

Naime, prošle sedmice počeo je rasti nivo rijeka nakon snažne oluje koja je pogodila centralni dio SAD. Takozvani ciklon bomba nosio je sa sobom mećavu i vjetrove nalik na uragan. Snijeg se, nakon što je završila oluja, počeo otapati, uzrokujući pritom viši vodostaj i poplave.

Upozorenje zbog poplava izdato je za ogromno područje, za više od 8 miliona ljudi u 14 država, od Minnesote do Meksičkog zaljeva, prenosi “CNN”.

Vanredno stanje

Američke savezne države Nebraska, Iowa i Wisconsin proglasile su vanredno stanje.

Sedamdeset i četiri grada, 65 okruga i četiri plemenska područja u Nebraski su pod vanrednim stanjem. Rekordne poplave pogodile su barem 17 mjesta u cijeloj državi, a zbog dizanja nivoa vode, očekuje se još više poplavljenih područja.

Guverner Nebraske Pet Rikets (Pete Ricketts) nazvao je poplave “najraširenijom katastrofom koju smo imali u historiji naše države“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh