Svijet

Evo zašto je baš ovaj grad najsigurniji na svijetu

Iako je Singapur proslavio pedesetogodišnjicu nezavisnosti još 2015. godine, ova zemlja već organizuje sljedeće slavlje. Sada se spremaju za dvestogodišnjicu dolaska sera Stamforda Raflesa koji je osnovao Singapur kao trgovinsku destinaciju za Britance.

Singapur - Nezavisne.com

Uprkos njegovom kulturnom diverzitetu, zemlja ostaje u razvoju razgovora o se*sualnosti. Singapur još uvijek priznaje pravilo nasljeđeno od britanske kolonijalne vladavine kojim se zabranjuje gej se*s, iako je Indija tako nešto već ukinula. Istopolni odnosi nisu zakonski priznati u Sigapuru niti par istog pola legalno može usvojiti dijete, ali aktivisti nastavljaju da bude svijest i mijenjaju stavove naroda, pišu “Nezavisne“.

Savršenim ga čini i lokacija. Smješten je samo jedan stepen sjeverno od ekvatora, Sigapur ima vrelu klimu tokom cijele godine kojoj se treba prilagoditi.

Stalno moraš da se navikneš na znojenje. A vaša kosa nikada neće izgledati isto kao kod kuće“, tvrde emigranti.

Hladna klima u zgradama je takođe ‘neophodno zlo’.

Prema nedavnom izvještaju Economist Intelligence Unit-a, Sigapur je u isto vrijeme najskuplji grad na svijetu sa rentama od oko 1,885 dolara za studio apartman daleko od centra grada.

Ipak, iskusni stanovnici kažu da te brojke ne odražavaju uvijek stvarnost. Što se troškova života tiče oni nisu nužno visoki, ako živite lokalnim načinom života. U prilog tome, govori i podatak da Sigapur ima jednu od najnižih poreskih stopa na svijetu, ograničavajući se na 22 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh