Svijet

Dvadeset sedam psihijatara je analizovalo mentalno zdravlje Donalda Trumpa: Podaci su veoma zabrinjavajući

Zaključak većine psihijatara jeste da Trump ima narcistički poremećaj ličnosti.

Donald Trump - CNN

Doktorka Bendi Li, sa univerziteta Jejl, okupila je 27 renomiranih stručnjaka iz oblasti psihijatrije, a svako od njih je imao jedan zadatak – da analizira mentalno stanje Donalda Trumpa, predsjednika SAD, piše “Srbija Danas“.

Njihove analize prikupljene su u knjigu “Opasan slučaj Donalda Trampa”. Mnogi psihijatri su odbili zbog toga što smatraju da nije etički pisati o javnim ličnostima, plaše njegovih bijesnih pristalica, ali i da će izgubiti klijente koji podržavaju Trumpa. Ipak, neki su kao javni interes vidjeli pravo javnosti da sazna više o mentalnom zdravlju svog predsjednika, jer se to tiče čitave nacije.

Doktor Filip Zimbardo je analizirao Trumpov ekstremni hedonizam, i orjentisanost na sadašnji trenutak. Trump ne voli da sluša negativne informacije o sebi i okružuje se iskuljučivo ljudima koji mu govore “sve najbolje” i ne suprotstavljaju mu se. To ga čini vrlo podložnim manipulacijom vještih lobista.

Doktor Robert Džej Lifton smatra da Trump živi u “sopstvenoj, izmještenoj” realnosti i da je nesposoban da se nosi sa krizom, kao ni da odgovori na kritike. Bilo kakve kritike koje su mu upućene smatra za napad na koji treba da odgovori nasiljem, i zato je opasan.

Uglavnom je zaključak većine psihijatara da Trump ima narcistički poremećaj ličnosti, kao i karakteristike ličnosti koje mogu voditi ka nasilju.

– Utisak sveopšte moći koji Trump želi da odaje posebno odgovara njegovim emotivno nestabilnim pristalicama. Kakve god bile kritike, on na njih odgovara tako što laže svijet, ali i dalje ostaje predsjednik. Ovakvi “snažni predsjednici” posebno su popularni u vrijeme ekonomskih kriza, kada je racionalno razmišljanje pojedinaca umanjeno strahom, ili željom za snagom iz velikih ideja. Problem je što osoba obećava narodu nemoguće, i još tvrdi da samo ona može to da im obezbjedi. – objašnjava Bendi Li.

Doktorke Gartel i Mosbaher ranije su apelovale da se uvede obavezna psihološka evaulacija osoba koje su izabrane za predsjednika – jer ako se to već radi kandidatima za mornaricu i vojsku, isto bi trebalo da važi za osobu koja ima kontrolu nad 4000 nuklearnih glava.

Dopunjena verzija ove knjige biće objavljena ovog mjeseca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh