Svijet

Mogherini: “Krim je za EU dio Ukrajine”

Šefica diplomatije EU Federica Mogherini izjavila je da je prije pet godina učinjena aneksija Krima od strane Rusije i ponovila da je za EU Krim dio Ukrajine.

No image - Haber.ba

”Nastavićemo da sprovodimo našu politiku nepriznavanja ilegalne aneksije. Ponavljamo naše čvrsto uvjerenje da je Krim Ukrajina”, poručila je Mogherini.

Visoka predstavnica EU za odbranu i sigurnosti ocijenila je da je u posljednjih pet godina došlo je do sistematskih ograničenja osnovnih sloboda i kršenja prava krimskih Tatara i pozvala na istragu tih slučajeva.

Ona je ukazala i na sve veću militarizaciju Krima i Sevastopolja, što ima negativan uticaj na sigurnosnu situaciju u cijelom regionu Crnog mora.

“Opasno povećanje tenzija u Kerčanskom zalivu u novembru bilo je još jedna od posljedica aneksije. Evropska unija očekuje od Rusije da bezuslovno i bez odlaganja oslobodi zarobljene ukrajinske članove posade i brodove”, naglasila je Mogherini, prenosi “Tanjug”.

Ona je podsjetila da je EU dodala osam osoba uključenih u ovaj incident na listu onih koji su predmet restriktivnih mjera i naglasila da će pitanje Krima ostati visoko na EU agendi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh