Svijet

Kakva kazna čeka Tarranta: Ovo je najmanji broj godina koje će provesti u zatvoru

Ova zemlja je ukinula smrtnu kaznu 1989. godine, pa je najstrožija kazna za zločine počinjene na ovoj teritoriji doživotna robija

Brenton Tarant - ABC News

Australac Brenton Tarant (Tarrant), osumnjičen za napade na džamije na Novom Zelandu u kome je ubijeno 50 ljudi, pojavio se jučer pred sudom, gdje je optužen za ubistva, piše “Avaz“.

Ovo je najmasovnije ubistvo na Novom Zelandu, a očekuje se još optužnica protiv njega. Nakon bezumnog krvavog pohoda na džamije u gradu Kristčurču, postavlja se pitanja koju kaznu može dobiti ovaj 28-godišnji australski terorista.

Novi Zeland je ukinuo smrtnu kaznu 1989. godine, pa je najstrožija kazna za zločine počinjene na ovoj teritoriji doživotna robija.

Ona je određena za djela poput ubistva, terorizma, otmice aviona i trgovinu drogom.

Nakon određenog minimalnog vremena provedenog u zatvoru, osuđenici mogu biti pušteni na uvjetnu slobodu.

Koji je period koji moraju provesti u zatvoru zavisi od krivičnog djela za koji se terete, ali i ostalih okolnosti i procjene je li se zatvorenik pokajao, dpostoji li opasnost za okolinu i slično.

Ovaj period ne može biti kraći od 10 godina, i tek nakon 10 godina u zatvoru otvara se pitanje uvjetne slobode.

Trenutno je maksimalna kazna, od 30 godina u zatvoru, dodjeljena Vilijamu Belu (William Bell), koji je tokom pljačke ubio troje ljudi. Prvenstveno je osuđen na 33 godine robije, a onda mu je nakon žalbe kazna umanjena.

Ne postoji starosna granica za doživotnu kaznu, pa su tako osuđivani i počinioci koji su u trenutku kada su počinili zlodjela imali 13 godina.

Minimalna kazna za ubistva koja se vezuju za teroristički akt je 17 godina zatvora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh