Svijet

Francuska povećava sigurnost u vjerskim objektima

Francuska povećava bezbjednosne mjere u vjerskim objektima nakon današnjeg smrtonosnog napada na džamije na Novom Zelandu.

Francuska policija - Ilustracija/Facebook

Napadači koji su upali u dvije džamije u novozelandskom gradu Kristčurču ubili su najmanje 49 osoba, u najgorem napadu koji se desio u ovoj pacifičkoj državi.

Komesar novozelandske policije Majk Buš naveo je kako je 49 osoba ubijeno u dvije džamije te kako je jedan muškarac od četvoro uhapšenih optužen za ubistvo.

On je naveo kako je današnji masakr “veoma detaljno planiran”.

Odvratni zločini u džamijama

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner, objavio je danas da je naredio regionalnim prefektima da pošalju patrole i pojačaju nadzor nad mjestima za bogosluženje, kao mjeru opreza.

Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, preko Twitter je osudio “odvratne zločine u džamijama na Novom Zelandu” i rekao da će njegova zemlja s međunarodnim partnerima raditi na borbi protiv terorizma.

Novozelandska policija potvrdila je da je u dva oružana napada na džamije u Kristčurču ubijeno 49 ljudi, a više od 20 ih je povrijeđeno.

Policija je ubrzo nakon napada objavila da su uhapšene četiri osobe, a da je jedna od njih identifikovana kao državljanin Australije, prenosi “CDM“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh