Svijet

Ko je Brenton Tarrant, koji je danas ubio 49 osoba: Opsjednut je muslimanima, teretanom i Brejvikom

Brenton Tarant (Tarrant, 28) izvršio je masakr na Novom Zelandu. Naoružan automatskim oružjem, upao je u dvije džamije i ubio najmanje 49 osoba. Taj broj bi mogao još rasti.

Brenton Tarant, piše Daily Mail, odrastao je u Graftonu, malom gradu u Novom Južnom Vels u Australiji.

Njegov otac, profesionalni atletičar, 2010. godine umro je od raka. Imao je 49 godina. Njegova majka još živi u Australiji.

Tarant je pohađao lokalnu školu, a onda je radio kao trener u lokalnoj teretani. Taj je posao dobio 2009. godine. Tamo je, piše ABC, radio do 2011. godine.

Poznanica kaže da je bio opsjednut vježbanjem i teretanom

Žena koja ga poznaje iz teretane kaže da je bio rigorozan što se tiče prehrane i vježbanja.

– Bio je posvećen treningu i treninzima drugih. Bio je osobni trener i kvalificiran da podučava ostale. Bio je dobar u tome – kaže žena.

Navodi da nije pričala s njim o političkim ni vjerskim uvjerenjima. Dodaje i da nije čula da je ikad pričao o tome.

– U pričama koje smo vodili, a koje se tiču života, nije odavao dojam osobe s ekstremnim stavovima – sjeća se.

– Znam da je bio u dosta različitih zemalja i da je probao dosta različitih stvari. Rekla bih da mu se nešto dogodilo na tim putovanjima – priča poznanica.

Kako piše ABC, među ostalim zemljama, putovao je i u Sjevernu Koreju.

U manifestu naveo razloge napada, divio se Brejviku

Koji su bili tačni razlozi napada i šta se sve krilo u glavi napadača, pokazat će istraga. A motivi bi se mogli naći u manifestu, koji je objavio dan prije pokolja.

U manifestu na 73 stranice objašnjava zašto se baš odlučio napasti ljude u džamijama. Također, ne krije svoje divljenje prema Andersu Brejviku (Breivik), Norvežaninu koji je 2011. godine ubio 77 osoba.

On mu je, piše u manifestu, najveća inspiracija. Nazivao ga je vitezom. A vitezom ga, piše Daily Mail, naziva zbog divljenja vitezovima templarima iz 12. stoljeća. Njima se i Brejvik divio.

– Pročitao sam tekstove Dilana Rufa (Dylanna Roofa) i mnogih drugih, ali me uistinu inspirirao samo Brejvik – napisao je.

Uzor mu bio i osnivač britanskih fašista

Tarant je u manifestu naveo, piše Washington Examiner, i bijeli supremacistički slogan poznat pod nazivom “14 riječi” i rekao za migrante koji nemaju bijelu boju kože da su uljezi i “osvajači”. Spomenuo je kako mu je svjetonazorski najbliži političar Osvald Mosli (Oswald Mosley), osnivač Britanske unije fašista (British Union of Fascists – BUF), koji je zagovarao upotrebu nasilja s ciljem provedbe rasističkog nacionalizma.

Jedan od okidača za ovaj masakr bio je, kako piše, napad u Štokholmu 2017. godine.

Napad je napravio kako bi osvetio mladu djevojku koja je poginula u napadu u Štokholmu.

Kaže da dolazi iz porodice s niskim primanjima

Tarant sebe opisuje kao “tipičnog bijelca rođenog u australskoj radničkoj klasi s niskim primanjima”.

U manifestu za sebe kaže kako ga obrazovanje nije puno zanimalo.

Prvo je planirao napasti džamiju u Dunedinu, ali se odlučio na ove dvije džamije jer je u njima, kako je napisao, “puno više uljeza”.

– Napad na Novom Zelandu skrenut će pažnju na istinski napad na našu civilizaciju, da više nigdje u svijetu nije sigurno, da su osvajači nastanili sve naše zemlje, čak i u najudaljenijim predjelima te da se više nema kamo otići, a gdje je sigurno i gdje nema masovne imigracije – pisao je Tarant, prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh