Svijet

Novi Zeland: Brojne žrtve napada na dvije džamije

Komesar policije Mike Bush kazao je kako su četiri osumnjičene osobe u zatvoru – tri muškarca i žena.

Strahuje se da je veliki broj ubijenih nakon što su naoružane osobe ušle u dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurch u petak i počele pucati.

Komesar policije Mike Bush kazao je kako su četiri osumnjičene osobe u zatvoru – tri muškarca i žena – te dodao: „Nećemo pretpostavljati da je opasnost prošla“. On je dodao kako postoji „značajan“ i „veliki“ broj žrtava.

Sam Clarke, reporter medijske kuće TVNZ, razgovarao je sa nekoliko osoba u džamiji Masjid Al Noor kada je pucnjava počela. On je za Al Jazeeru naveo kako je čovjek sa automatskom puškom ušao u bogomolju i počeo pucati.

„Naoružana osoba, obučena u crno sa kacigom i automatskom puškom, ušla je kroz stražnji dio u džamiju i počela pucati na ljude koji su se tamo molili“, naveo je Clarke.

Lokalni mediji prenose fotografije kako je jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih historijskih ili kulturoloških ličnosti Srbije i Crne Gore.

Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, uživo prenosio napad, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, te se špekulira kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28).

Situacija na više lokacija
Policija je potvrdila kako se druga pucnjava desila u džamiji Linwood tokom molitve petkom, ali nije ponudila više detalja.

„Imamo situaciju koja se razvija na više lokacija. Ovo će biti, i već jeste, jedan od najcrnjih dana Novog Zelanda“, kazala je premijerka ove države Jacinda Ardern.

Vlasti nisu opisale veličinu dešavanja, ali su pozvale ljude u centralnom Christchurchu da ostanu u svojim kućama, a policija je upozorila vjernike da ne idu u džamije „u cijelom Novom Zelandu“.

Svjedok Len Peneha kazao je kako je vidio kako muškarac u crnom ulazi u džamiju Masjid Al Noor i potom čuo veliki broj pucnjeva. Zatim je vidio veliki broj užasnutih ljuti kako bježe iz džamije.

Rekao je kako je vidio i napadača kako bježi prije dolaska hitnih službi. Peneha, koji živi blizu džamije, navodi kako je ušao u zgradu kako bi pokušao pomoći.

„Svuda sam vidio mrtve ljude“, rekao je još.

Mnogo mladih žrtava
Jedan čovjek koji je bio u džamiji i imao krvavu odjeću, kazao je kako se sakrio ispod klupe kad je počela pucnjava. Rekao je kako je 50-ak osoba bilo u džamiji.

Clarke je istakao kako su neki uspjeli pobjeći kroz prozore i vrata, no „mnogi su bili pogođeni i imali su neki do 16 godina“.

Između 10 i 15 „nekih mrtvih, nekih živih“ osoba je viđeno ispred džamije, dodao je.

U džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da niko od njih nije pogođen.

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh