Svijet

Crvena potjernica za 20 osoba povezanih s ubistvom Khashoggija

Interpol je raspisao crvenu potjernicu za 20 osumnjičenih osoba koje se dovede u vezu s ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija.

nezavisne

U novembru i decembru 2018. godine Intrerpolu je podnesen zahtjev da se raspiše crvena potjernica za ukupno 20 osumnjičenih osoba koje su povezane s ubistvom Kašogija.

Generalni sekreterijat Interpola je kasnije prihvatio zahtjev te raspisao crvenu potjernicu za pomenutim osobama.

Džamal Kašogi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Kašogi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Potom su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih,prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh