Svijet

Sud odbacio tužbu za silovanje “jer je žrtva muškobanjasta”, javnost ogorčena

Stotine ljudi protestovale su u ponedjeljak ispred Žalbenog suda u talijanskom gradu Ankoninakon što je objavljeno da su dvojica muškaraca oslobođena optužbi za silovanje jer su sudije zaključile da je žrtva “muškobanjasta” i da napadačima nije bila atraktivna.

No image - Haber.ba

Presudu su još 2017. godine donijele tri sutkinje, a razlozi za odbacivanje optužbi objavljeni su tek u petak kada je najviši talijanski sud odlučio da se suđenje ponovi, prenosi “RTL“.

Muškarci su na prvom suđenju 2016. godine osuđeni za silovanje tada 22-godišnjakinje koje se dogodilo godinu ranije, ali je žalbeni sud odbacio tu presudu, piše “Local”.

U presudi su sudije zaključile da priča žrtve nije uvjerljiva jer je previše “muškobanjasta” i da je napadači nisu smatrali atraktivnom.

Žena je tvrdila da su joj muškarci prvo stavili drogu u piće, a potom ju je jedan od njih silovao dok je drugi “čuvao stražu”.

Ljekari su utvrdili povrede koje se poklapaju onima koje nastaju prilikom silovanja te su u njenoj krvi našli “drogu za silovanje”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh