Svijet

ZABORAVITE NA PRESKUPI JADRAN, OVDJE JE LJETOVANJE SKORO BAGATELA: Kafa je 0,6 eura, ručak u restoranu 6 eura, a tek plaža…

Ogromnom brzinom nam se bliži ljeto, a oni koji planiraju, već su odavno krenuli sa uplaćivanjem ljetnjih aranžmana.

plaza-Novi.ba

Međutim, ne moramo baš planirati ljetovanje na Jadranu, Turskoj ili Grčkoj. Postoji još jedna destinacija koja je postala popularna. To je naravno, Bugarska, piše “Novi.ba“.

U ovoj zemlji se može pronaći aranžman za ljetovanje po cijeni i od 150 eura, ukoliko preko agencije rezervišete za hotel od 2 zvijezdice. Za više, npr. 500 eura, možete pronaći i smještaj u hotelu sa 5 zvijezdica.

Kao i u svim zemljama, ljetovanje je jeftinije u toku predsezone i poslije sezone. Tako, u Bugarskoj, u toku septembra, avgusta ili juna možete naći smještaj od 8 do 30 eura za dan, a prosječna cijena noćenja u hotelima sa 2 ili 3 zvijezdice ide do 12 eura.

Za kupovinu u supermarketu vam dnevno treba oko 6 eura. To je samo za osnovne namirnice bez računanja alkohola ili cigareta.

Vrsta domaćeg piva, gazirani napici, litar mlijeka, kafa, i 10 komada jaja koštaju oko 1 euro. Bijeli hljeb je 50 euro centi, a isto toliko vam treba i za vodu i kilogram paradajza, krompira ili jabuka.

U kafiću za kafu izdvojite 50 euro centi, a u restoranu za dobar ručak 5 eura.

Cigarete su skupe. Marlboro je 3 eura.

Kokteli su između 3 i 8 eura.

Najpopularnija ljetovališta u Bugarskoj

Kiten

To je ljetovalište na Crnom Moru, udaljeno 450 km od Sofije. Ima nekoliko plaža, a obgrljeno je planinom Strandža. Odlično za mlade, ima puno diskoteka, kafića i radnji.

Nesebar

Ovo je jedno od glavnih turističkih mjesta sa mnogo hotela i Sunčevim bregom koji se nalazi sjeverno od Nesebara. Odlično mjesto i za ljubitelje istorije jer ima i mnogo istorijskih lokaliteta. Originalno, ovo naselje, tj. njegov stari dio, nalazi se na ostrvu koje je spojeno vještačkim zemljouzom.

Sunčev Breg

To je jedno od najmodernijih ljetovališta u Bugarskoj. Smješteno je na obali Crnog Mora, a plaža mu se proteže oko 8 km. Krajnji sjeverni dio ljetovališta se proteže uz obronke Stare Planine.

Zlatni Pjasci

Zlatjni Pjasci je najluksuznije ljetovalište od svih pomenutih. Ima prelijepu plažu i brda prekrivena šumom koja se slivaju sve do jedne od najljepših plaža Crnog Mora. Nalazi se u neposrednoj blizini istorijskog grada Varne, najveće luke u Bugarskoj, i oko 25 km je udaljeno od aerodroma.

Plaža u ovom ljetovalištu je bogata finim pijeskom, toplim morem, starim šumama i ljekovitim potocima. Ovo mjesto nudi fantastične uslove za lijep odmor, a ima i dobru ponudu sportskih aktivnosti i raznih vidova zabave.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh