Svijet

“ZAR ĆE MI PLANINA UZETI I SINA?!” – Na istom mjestu gdje mu je poginula supruga nakon 24 godine nestalo i njihovo dijete!

Britanac Tom Balard (30) nestao je prošle sedmice na planini Nanga Parbat u Pakistanu sa Italijanom Danieleom Nardijem (42).

Tom Balard - Instagram

“Ovo me vraća u dane kada mi je poginula supruga i Tomova majka na istom planinskom lancu 1995. godine. Kada su objavili da su nestali, nije bilo helikoptera pa niko nije mogao da dođe do baznog kampa na K2. Ipak, isti dan se i pakistanska vojska zainteresovala i poslala ljude u potragu”, ispričao je otac Džim Balard, Tomov otac.

Temperature na ovom drugom najvišem vrhu na svijetu sada se kreću oko – 40° stepeni sa udarima vjetra od 190 – 320 km/h. Džim je svjestan da su male šanse da će mu sina pronaći živog. Nangan Parbat je sa 8.126 metara nadmorske visine, deveta najviša planina na svijetu. Poznata je i kao ‘planina ubica’. Smatra se trećom najsmrtonosnijom planinom za alpinističke uspone poslije Anapurne i K2.

“To je kao da tražite iglu u plastu sijena”, kaže očajni otac. Iako su početni planovi za spasavanje stopirani zbog sukoba Indije i Pakistana oko granice, kasnije su ipak poslata dva helikoptera u potragu. Uprkos malim izgledima, Džim se ne predaje.

“Sačekati sedam do 10 dana poslije nestanka nije nerazumno i još postoji nada da će ga pronaći”, zaključio je on.

Sve akcije spasavanja su obustavljene zbog lošeg vremena. Tom je nestao na istom planinskom lancu na kom je prije 24 godine poginula njegova majka Alison Hargrivs, legendarna planinarka i prva žena koja se sama popela na Mont Everest i to bez boce sa kiseonikom 13. marta 1995. godine.

Ona je tada svojoj djeci radiom poslala poruku: ‘Tomu i Kejt, mojoj dragoj djeci, na najvišem sam mjestu na svijetu i mnogo vas volim‘.

Uzbuđenje zbog njenog uspjeha trajalo je kratko. Tri mjeseca kasnije popela se i na drugi najviši vrh sveta, K2 u Pakistanu, a kada se spuštala niz planinu, nju i još pet alpinista ubila je oluja koja se odjednom podigla na planini. Tada je imala 33 godine. Uz svoj uspjeh na Everestu, Alison je 1993. godine bila i prva koja se sama u jednoj sezoni popela na svih šest sjevernih ‘lica’ Alpa.

Njena smrt nije spriječila Toma, koji je imao šest godina kada mu je poginula majka, da nastavi njenim stopama.. Iako se nikad nije penjao sa majkom, priča se da je bila u šestom mjesecu trudnoće s njim kada se popela na opasnu sjevernu stranu Ajgera. I njegova sestra Kejt je takoće alpinista.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh