Svijet

Ovog ima “samo” u Rusiji: 10 neobičnih činjenica o najvećoj državi svijeta

U Moskvi je nekoć postojao The Twin Stars restoran. Kao što mu ime kaže, zapošljavao je isključivo blizance i blizankinje koji su u identičnoj odjeći posluživali goste.

No image - Haber.ba

1. Rusija je zemlja osebujnih predsjednika sa zanimljivim hobijima. Aktualni ruski predsjednik Vladimir Putin, primjerice, je veliki ljubitelj džuda. Štoviše, 2008. izdao je hvaljeni DVD naslov po imenu Uchimsya dzyudo s Vladimirom Putinym (Naučimo džudo s Vladimirom Putinom). S druge strane, Mihail Gorbačov je izdao album s romantičnim baladama po imenu Songs for Raisa, piše “Punkufer“.

2. Muzej se*sa i erotike u Sankt-Peterburgu u svojoj postavi ima jedan neobičan eksponat – pe*is ruskog vidovnjaka i carskog savjetnika Grigorija Rasputina. Ili barem tako tvrdi vlasnik muzeja. Stručnjaci sumnjaju u istinitost tih tvrdnji, iako je u muzeju uistinu izložen odrezani spolni ud u staklenci.

3. Karačajsko jezero u južnom Uralu je Sovjetski savez nekoć koristio za odlaganje radioaktivnog otpada. Danas se smatra najzagađaenijim mjestom s nuklearnim otpadom na svijetu. Razina radijacije je toliko visoka da čovjek može primiti smrtonosnu dozu ako samo sat vremena stoji na njegovoj obali.

4. Sudbina Jantarne sobe jedna je od najvećih misterija 2. svjetskog rata. Riječ je o prostoriji Katarinine palače u Carskom selu kod Sankt-Peterburga koja je bila optočena zlatom, nakitom i drugim vrijednim materijalima, a koju su nacisti opustošili tokom svojih osvajanja. Neki i dan danas tragaju za ovim plijenom…

5. Ruski tim zakasnio je na Olimpijske igre u Londonu 1908. godine čak 12 dana jer su se služili julijanskim kalendarom. Ostatak sportaša ravnao se po gregorijanskom kalendaru.

6. Ruske vlasti razmišljaju o pretvaranju nekadašnjih ozloglašenih gulaga u turističke atrakcije. Neke statistike pokazuju da je kroz ove koncentracijske logore za prisilni rad i medicinske pokuse prošlo više od 18 miliona ljudi.

7. Čak 1835 osoba skinulo se u bikinije i spustilo skijama te snowboardom sa sibirskog alpskog rezorta Šeregeš u želji da budu upisani u Guinessovu knjigu rekorda.

8. Rusija se može pohvaliti s najvećom ljuljačkom na svijetu koja je duga čak 170 metara. Postavljena je u adrenalinskom SkyParku u Sočiju, koji obuhvaća i jedan od najdužih visećih pješačkih mostova na svijetu.

9. U Moskvi je nekoć postojao The Twin Stars restoran. Kao što mu ime kaže, zapošljavao je isključivo blizance i blizankinje koji su u identičnoj odjeći posluživali goste.

10. Promet na moskovskim ulicama je toliko gust da bogati Rusi unajmljuju lažna vozila hitne pomoći i uz pomoć njih se lakše provlače kroz gužvu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh