Svijet

OMILJENI POLITIČAR U GADNIM PROBLEMIMA: Kanadski premijer na udaru zbog korupcionaškog skandala

KANADSKI premijer Justin Trudeau, poznat po svojim društveno liberalnim stavovima i imidžu, našao se usred velikog korupcionaškog skandala.

Justin Trudeau - SheKnows

Afera se vrti oko velike kanadske građevinsko-inženjerske kompanije SNC-Lavalin kojoj prijeti podizanje optužnice zbog prevare i podmićivanja libijskih dužnosnika za vrijeme vladavine Moamera Gadafija.

Sada su u javnost izišle optužbe da su neki od Trudeauovih najbližih savjetnika vršili pritisak na bivšu ministricu pravosuđa i državnu odvjetnicu (u Kanadi i SAD-u to je jedinstvena funkcija) Jody Wilson-Raybould da spriječi procesuiranje SNC-Lavalina, piše “The Guardian“.

Wilson-Raybould je sama otkrila da je od vladinih funkcionera primala “prikrivene prijetnje” i bila pod pritiskom da se pobrine da spomenuta kompanija ne završi na sudu zbog optužbi za korupciju. Gerald Butts, vjerojatno najbliži Trudeauov savjetnik, u međuvremenu je bio prisiljen dati ostavku zbog ovog neprimjerenog pritiska na Wilson-Raybould, koja je također dala ostavku.

Prema anketama, ova je afera ozbiljno naštetila vladajućoj Liberalnoj stranci, što je za nju posebno zabrinjavajuće budući da će Kanada u oktobru imati parlamentarne izbore.

Kompanija SNC-Lavalin je optužena da je platila čak 48 miliona kanadskih dolara (32 miliona eura) članovima Gadafijeve porodice kako bi osigurao unosne građevinske ugovore u Libiji. Mito je navodno isplaćeno u razdoblju od 2001. do 2011. Ako kompanija bude proglašena krivom, bit će joj zabranjeno sudjelovati na natječajima na razini savezne vlasti u Kanadi u razdoblju od deset godina. SNC-Lavalin ima gotovo 50 hiljada zaposlenih diljem svijeta, od toga 3400 u Quebecu, zbog čega su Trudeauovi liberali navodno strahovali da će ih glasači kazniti ako se kompanija nađe u ozbiljnim problemima.

Uprava SNC-Lavalina lobirala je za takozvani sporazum o odloženom sudskom progonu, što u principu znači da bi im bilo dozvoljeno platiti novčanu kaznu umjesto sudskog progona. To bi značilo i da bi se izvukli bez zabrane sudjelovanja na državnim natječajima. No državno tužitelaštvo ipak je odlučilo odvesti cijelu stvar na sud.

I upravo tu leži suština skandala koji je opasno uzdrmao Trudeaua: njega, njegove savjetnike i njegovog ministra finansija optužuje se, zasad neformalno, da su pokušavali natjerati ministricu pravosuđa da interveniše i natjera tužitelje da prihvate vansudsku nagodbu kojom bi se SNC-Lavalin izvukao. Wilson-Raybould je odbila pritisak i prihvatila mišljenje svog pravnog tima da o optužbi za korupciju dotične kompanije odluči sud.

U dramatičnom svjedočenju pred parlamentarnim odborom za pravosuđe Wilson-Raybould je detaljno opisala “konzistentne i uporne” napore da je se privoli da se predomisli oko SNC-Lavalina. Istaknula je da se pritisak pojačavao unatoč njenom inzistiranju na tome da neće popustiti, a uključivao je i “prikrivene prijetnje” da će se sukobiti sa samim premijerom. Ipak, naglasila je kako ne misli da je njihov pritisak ilegalan jer joj nisu izričito naredili da traži nagodbu. Članovi vlade i njihovi pomoćnici su ovaj zahtjev opravdavali zabrinutošću zbog gubitka radnih mjesta u Kanadi, ali i političke štete za liberale.

Wilson-Raybould je u svjedočenju konstatirala da bi bilo neprimjereno da donosi odluke na temelju “stranačkih političkih interesa”, a otkrila je da je i Trudeau lično lobirao za cijelu stvar, i to do tačke da ga je morala upozoriti da to što traži od nje nije primjereno.

Trudeau, zanimljivo, nije porekao da su on i njegov tim razgovarali s bivšom ministricom. No on tvrdi da su svi njihovi razgovori bili u granicama propisa. U četvrtak je ponovio da je njegov posao kao premijera brinuti se za radna mjesta svih Kanađana. Lider opozicije Andrew Scheer pozvao ga je da podnese ostavku, što je Trudeau odbio. Drugi politički lideri zatražili su dodatnu istragu državnog povjerenika za etiku, koji je u međuvremenu i pokrenuo istragu.

Trudeauov savjetnik Butts i zamjenik premijera Michael Wernick, kao i drugi dužnosnici umiješani u skandal, najavili su da će također svjedočiti pred odborom za pravosuđe i iznijeti svoju stranu priče. Obojica također tvrde da nisu učinili ništa krivo. U međuvremenu je Trudeauovu stranu zauzela i ministrica vanjskih poslova Chrystice Freeland koja je kazala da je “100 posto sigurna da premijer ne bi nikada primijenio neprimjeren pritisak”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh