Svijet

Sjeverna Koreja: Samit propao zbog dodatnih zahtjeva SAD

Sjeverna Koreja je tražila od SAD samo djelimično ukidanje sankcija u zamjenu za zatvaranje svog nuklearnog postrojenja Jongbjon, izjavio je danas sjevernokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho.

Sjeverna Koreja - Tanjug/AP

Kako kaže, razlog iznenadnog prekida samita između lidera SAD i Sjeverne Koreje je što je Vašington od Pjongjanga zatražio da napravi još jedan korak više ka nuklearnom razoružanju, prenosi agencija “AP”.

“Sjeverna Koreja je iznijela realističan prijedlog na samitu između sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una i predsjednika SAD Donald Trampa, ali je Vašington insistirao da Pjongjang napravi još jedan korak više od zatvaranja nuklearnog postrojenja Jongbjon”, izjavio je sjevernokorejski ministar.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Pjongjang ponudio trajno demontiranje cjelokopne proizvodnje nuklearnog materijala, uključujući plutonijuma i urana, prenosi agencija “Reuters”.

Sjeverna Koreja je, prema njegovim riječima, zatražila od Vašingtona djelimično, a ne potpuno ukidanje sankcija, što je u suprotnosti sa ranijom tvrdnjom Trumpa.

Naime, predsjednik SAD je ranije danas rekao da sporazum nije postignut zbog zahtjeva Sjeverne Koreje da se, u zamjenu za denuklearizaciju, u potpunosti ukinu američke sankcije.

Drugi samit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una završen je danas u Hanoju bez dogovora, saopštila je Bijela kuća, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh