Svijet

Divovski odvod: Bez najave usisava sve što se nađe na putu

Posljednji se put divovski odvod aktivirao prije dvije godine nakon što je zbog kiša porasla razina vode…

Glory Hole -Punkufer.dnevnik.hr

Veći dio vremena najveće jezero u okrugu Napa u Kaliforniji izgleda kao i svako drugo jezero. Zbog svoje ljepote privlači više od milion posjetitelja godišnje koji dolaze plivati, loviti ribu te skijati na vodi, piše “Punkufer“.

No kad nastupe kiše i digne se razina vode, pojavljuje se vrtlog koji djeluje nestvarno. Veličanstvena rupa ili Glory Hole na umjetnom jezeru Berryessa dio je brane Monticello i predstavlja divovski odvod, poput onoga u kadi. Promjer rupe je 22 metra, a pri dnu se sužava ne nešto manje od 9 metara širine.

Posljednji se put divovski odvod aktivirao prije dvije godine nakon što je porasla razina vode. Kad se voda spusti, može se vidjeti vrh betonske cijevi iznad površine jezera.

Plivanje oko rupe strogo je zabranjeno kako se ne bi ponovio strašan događaj iz 1997. godine kad je vrtlog usisao plivačicu koja mu se previše približila.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh