Svijet

Trump: “Željeli su da se sankcije potpuno ukinu, ali nismo mogli na to pristati”

Američki predsjednik Donald Trump, nakon propalog sastanka s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-Unom u Hanoju, kazao je da se ovakve stvari dešavaju.

Donald Trump - Nymag.com

Otkazan je i radni ručak, a iz Bijele kuće naveli su da su razgovori bili konstruktivni, ali da nema dogovora.

“Odnos mene i Kima je jak i ovo su bila dva produktivna dana. Na jučerašnjem sastanku napravili smo veliki progres, ali se nismo uspjeli dogovoriti, jer Kim nije mogao prihvatiti one stvari koje su bitne za SAD. Znamo koji su limiti i izazovi. Volio bih da smo u pregovorima stigli malo dalje, ali, sve u svemu, mislim da smo napravili dobar korak naprijed”, kazao je Trump novinarima u Hanoju.

Istaknuo je da je lider Sjeverne Koreje zatražio da se potpuno ukinu sankcije nametnute toj zemlji.

“Željeli su da se sankcije potpuno ukinu, ali nismo mogli na to pristati. Radit ćemo dalje na tome. Sve sankcije ostaju. Veoma dobar prijatelj sam s Kimom i Sjevernom Korejom, imaju puno potencijala. Sad smo se rastali s Kimom, on je zanimljiv tip, imamo sjajan odnos”, navodi Trump.

Američki predsjednik je novinarima otkrio i da mu je Kim obećao da više neće biti nuklearnih testiranja, prenosi “Hina”.

“Želim zadržati ovakav odnos. Kim mi je jučer obećao da, bez obzira na sve, neće izvoditi nuklearna testiranja”, istakao je Trump.

Novinari su također upitali Trampa da li je dogovoren novi samit.

“Nismo još dogovarali nikakav novi samit. Kad bude, bude”, kratko je rekao.

Istovremeno i državni sekretar Mike Pompeo je kazao da je jučerašnji susret sa delegacijom Sjeverne Koreje bio produktivan.

“Razgovori će se sigurno nastaviti”, rekao je Pompeo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh