Svijet

Pakistan srušio indijske avione, premijer spominje nuklearno oružje

Pakistan je srušio dva indijska vojna aviona nad Kašmirom i uhapsio jednog od pilota, javlja “BBC”. Istovremeno, Indija javlja da je srušila pakistanskog lovca F-16.

Imran Khan - Twitter

Nastavak je to eskalacije napetosti između ovih dvaju nuklearnih sila, nakon što je Indija jučer bombardovala pakistansku teritoriju u Kašmiru.

Glasnogovornik pakistanske vojske izjavio je da je jedan avion srušen na području koje kontroliše Pakistan, dok se drugi srušio na području pod kontrolom Indije.

Indijski premijer još se nije oglasio, dok raste strah od mogućeg nuklearnog sukoba o kojem je govorio pakistanski premijer.

Pakistanski predsjednik Arif Alvi pohvalio je govor premijera Kahna. Dodao je da “Pakistan želi mir” i da se nada da će “prevladati razum”, prenosi “Hina”.

Pakistanski premijer Khan obratio se direktno Indiji.

“Moramo biti mudri. Svi veliki ratovi bili su rezultat krivih procjena. Hitler nikada nije ni pomislio da će rat trajati toliko godina. Amerikanci nisu mogli ni zamisliti da će se ratovi u Afganistanu i Vijetnamu odužiti decenijama. Moje pitanje je – s oružjem koje imamo i mi i vi, možemo li si priuštiti loše procjene. Ako to dopustimo, stvar će biti izvan moje kontrole i kontrole indijskog premijera”, kazao je.

“Reuters” piše da je ovo prvi put u historiji da dvije nuklearne sile vrše zračne udare jedna na drugu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh