Svijet

Svijet pažljivo prati situaciju: Indijski avioni bombardovali Kašmir

Indijske vlasti tvrde da su izvršile zračne udare na teroristički kamp koji se nalazi u Kašmiru – na granici između Indije i Pakistana, prenosi CNN.

Borbeni avioni - Wallup.net

Ovaj akt Indije je izazvao nove zabrinutosti u svijetu, s obzirom na to da je teritorij Kašmira predmet sporenja između dvije države – zajedno s Palestinom i morskom površinom koju Kina naziva Južno kinesko more, Kašmir se smatra kriznim žarištem koje može ugroziti sigurnost u cijelom svijetu, prenosi “Radiosarajevo“.

Zračni napadi izvršeni su danas u ranim jutarnjim satima i posljedica su djelovanja „obavještajnih agencija“ u sprječavanju terorističkih napada, tvrdi indijski sekretar za vanjske poslove, Vijay Gokhale.

Kako je kazao Gokhale, teroristička grupa, koja je bila na udaru indijskih zračnih udara, bila je predvođena Jaish-e-Mohammedom. Njega indijske vlasti terete za samoubilački napad autobombom u Pulwami – mjestu u Kašmiru koje je pod suverenitetom Indije.

U tom napadu koji se desio 14. februara ove godine, ubijeno je 40 pripadnika indijskih paravojnih jedinica. To je bio najteži napad na indijske vojnike od 1980-ih u tom regionu.

Očekivano, u Pakisatnu nisu ostali nijemi na vojno djelovanje susjedne zemlje. Pakistanski ministar vasnjkih poslova, Shah Mahmood Qureshi, je upozorio Indiju da ne izaziva Pakistan.
Šef pakistanske diplomatije je poručio susjedima da treba prevladati zdrav razum i da su Pakistanci „potpuno spremni da odgovore na svaku nedaću“.

Jedan indijski zvaničnik je potvrdio da su avioni na kratko uletjeli u pakistanski zračni prostor, ali da su se vrlo brzo vratili u svoj zračni prostor. Isto to je potvrdio pakistanski general, Asif Ghafoor rekavši: „Indijski avioni su uletjeli na prostor Muzafarabad sektora. Ubrzo je uslijedila reakcija pakistanskih zračnih snaga“.

Potvrdio je da nije bilo žrtava, kao ni materijalne štete na teritoriji Pakistana.

Zvaničnici druge najmnogoljudnije države svijeta tvrde da je veliki broj militanata „eliminisan“ u vojnim zračnim napadima.

Indijska strana je uvjerena da napadnuti kamp za obuku terorista vodi Maulan Yousuf Azhar, brat Masooda Azhara koji je šef pomenutom Jaish-e-Mohammedu.

Prije nego što će uslijediti napadi, Indija je tvrdila da ima „neosporne dokaze“ da je Pakistan „direktno umiješan“ u napad bombom u Palwami.

„Dobro je poznata činjenica da je Pakistan baza za Jaish-e-Mohammmeda i Masooda Azhara. To bi po sebi trebao biti dovoljan razlog da Pakistan djeluje po ovom pitanju“, poručio je 19. februara indijski ministar vanjskih poslova.

Nakon napada, Indija je najavila reakciju, što uključuje međunarodnu ekonomsku i diplomatsku „izolaciju“ Pakistana.

Za podsjetiti je da je Kašmir planinsko područje koje se nalazi između Indije i Pakistana sa veoma burnom historijom. Regija je bila predmet sporenja između između dvije države nakon što je Pakistan stekao nezavisnost. Zbog Kašmira su Indija i Pakistan tri puta ratovale.

Pomenuti februarski napad je uslijedio dvije godine nakon što su militanti upali u indijsku vojnu bazu u gradu Uri. Tada je ubijeno 18 ljudi. Nekoliko dana poslije su ubijena četiri indijska vojnika u napadu militanta u Pulwami. Od 1989. godine u napadima separatističkih grupa na području Kašmira je ubijeno više od 47.000 ljudi, piše CNN.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh