Svijet

Katalonija u haosu: Blokada saobraćaja sa svih strana

Pristalice nezavisnosti Katalonije blokirale su danas glavne saobraćajnice – autoputeve, ulice i željezničke pruge širom tog španskog regiona.

Protesti u Kataloniji - Tanjug.rs

Generalni štrajk organizovali su sindikati radnika i studenti koji se zalažu za nezavisnost Katalonije, prenosi “AP”.

Oni “na papiru” traže bolju socijalnu politiku, uključujući 35-satnu radnu sedmicu i povećanje minimalne zarade, ali protesti su dodatno izazvani nezadovoljstvom prema centralnim vlastima zbog suđenja liderima katalonskih separatista.

Saobraćajna policija navodi da štrajk utiče na glavne saobraćajnice u Barceloni i nekoliko glavnih magistralnih i željezničkih puteva u Kataloniji. Na jednom autoputu demonstranti su zapalili gume, prenosi “Tanjug”.

Policija navodi i da je bilo manjeg koškanja s demonstrantima, ali da nije došlo do većih incidenata.

Odvojene marševe u Barceloni održavaju i studenti, kao i prosecesionistička grupa ANC pod sloganom “samoopredjeljenje nije zločin”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh