Svijet

Amerikanac planirao teroristički napad, nadahnuo ga je norveški ubica Breivik

Američki službenik Obalne straže je uhićen pod sumnjom da je planirao teroristički napad, prenosi BBC.

No image - Haber.ba

Policija je pronašla oružje i streljiva u kući Christophera Paula Hassona u Marylandu. Prema tvrdnjama tužitelja, Hasson je samoprozvani nacionalist koji je sastavio popis meta koje će napasati, među kojima su istaknuti demokrati.

Navodno je inspiriran Andersom Breivikom, norveškim masovnim ubojicom.

“Optuženi je namjeravao ubiti nedužne civile u razmjerima koji se rijetko vide u našoj zemlji”, rekao je tužitelj Robert Hur.

Također, tužitelji tvrde kako je pronađen e-mail iz 2017.godine u kojem Hasson navodi da sanja o načinu na koji će ubiti svaku osobu na zemlji.

Američki mediji su objavili kako je optuženi 49-godišnjak zaposlen u Obalnoj straži u Washingtonu i da živi u predgrađu Marylanda u Silver Springu.

Obalna straža je potvrdila da je Hasson uhićen, ali nije iznijela pojedinosti.

Uzor mu je masovni ubojica Breivik

U podrumu kuće je pronađeno 15 topova te više od 1.000 komada streljiva. Pronađena je i droga. Tamo se nalazio popis potencijalnih meta, među kojima su bili predsjednica Kongresa Nancy Pelosi, vođa oporbe u Senatu Chuck Schumer, kao i televizijske ličnosti poput Chrisa Hayesa i Joea Scarborougha s MSNBC-a.

Od 2017. godine Hasson je proučavao Adresa Breivika koji je 2011. ubio 77 osoba u dva teroristička napada. U Breivikovom prvom terorističkom napadu, kada je postavio autobombu u središtu Osla, poginulo je osam ljudi. Zatim je ubio 69 osoba, većinom tinejdžera, u kampu Laburističke stranke.

Hasson je uhićen u petak. Tereti ga se za posjedovanje oružja i droge, a u četvrtak bi se trebao pojaviti na sudu, piše Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh