Svijet

ŠOKANTNA TVRDNJA BRITANSKOG “GUARDIANA”: Trump ne gaji samo antipatije prema EU – on je želi uništiti!

Američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija ne gaje samo antipatije prema Evropskoj uniji, oni je žele i uništiti, piše Guardian koji označava Johna Boltona, Trumpovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, kao jednog od kreatora anti-EU ideologije

No image - Haber.ba

Američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija ne gaje samo antipatije prema Evropskoj uniji, oni je žele i uništiti, ističe londonski Guardian na početku svog članka o opasnosti koja Evropskoj uniji prijeti od njenog dugogodišnjeg saveznika, Sjedinjenih Američkih Država.

List navodi tri ključna događaja kao tri epizode napada SAD-a na EU.

Prva epizoda te kampanje bila je govor Donalda Trumpa u Varšavi 2017, koji je bio prožet nacionalizmom, a druga Trumpovo uvođenje carina 2018. i njegovo raskidanje ključnih međunarodnih sporazuma, poput iranskog nuklearnog sporazuma i Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (s Rusijom) ove godine.

Putovanje američkog ministra vanjskih poslova Mikea Pompea u Evropu prošle sedmice bilo je treća epizoda tog napada, kreiranog da iskoristi podjele između istočnog i zapadnog bloka Evropske unije, piše Natalie Nougayrède, kolumnistica Guardiana i dodaje: “Sve navedeno ima vrlo konkretan utjecaj na Evropu, za razliku od Trumpovih tvitova i uvreda koje upućuje saveznicima.”

Pružanje otpora

Evropa, međutim, pokušava pružiti otpor. Njemačka kancelarka Angela Merkel, Trumpova omiljena meta u EU-u, dobila je stajaće ovacije u subotu na godišnjoj konferenciji u Muenchenu zbog svog govora o blagodatima multilateralizma, prenosi Tanjug.

Guardian označava Johna Boltona, Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, kao jednog od kreatora anti-EU ideologije, koja je posebno bila vidljiva tokom Pompeove turneje Budimpešta – Bratislava – Varšava, gdje je opet šikanirana “stara”, a favorizirana “nova” Evropa.

Autorica teksta upućuje na Boltonov članak od prije gotovo 20 godina “Trebamo li shvatati globalnu vladavinu ozbiljno?”, koji pomaže u boljem tumačenju američke strategije danas, odnosno on je, po njenom mišljenju, vodič kroz planove Trumpove administracije za uništenje Evropske unije.

EU je, prema Boltonu, “vodeći izvor suštinskih globalističkih politika”, ali i prijetnja američkim interesima.

Bolton u tom članku dodaje da je Evropska unija “obojena očitim antiamerikanizmom”, a 18 godina kasnije Trump je nazvao EU “neprijateljem” Amerike, smještajući je u istu kategoriju s Kinom i Rusijom.

Trumpova krivica

Upravo je Trump, navodi Nougayrède, učinio više da potakne antiamerikanizam u Evropi od bilo kojeg drugog američkog čelnika. Konvencionalna objašnjenja Trumpovog antagonizma prema EU-u kao trgovinskom bloku radi jačanja američkog izvoza i njegove lične antipatije prema Merkel ne pružaju cijelu sliku jer je riječ o široj ideološkoj bici zbog vrste globalne vladavine koju ćemo imati, zaključuje autorica.

Dalje navodi dvije bitne stvari koje je uradio Pompeo. Prvo, iskoristio je 30. godišnjicu sloma komunizma u istočnoj Evropi kako bi isticao američku bliskost zemljama koje su se izborile za slobodu od Sovjetskog Saveza uz istovremeno gledanje kroz prste desničarsko-populističkim vladama koje je Evropska unija opomenula zbog srozavanja njihove demokratije, a, drugo, svojim izborom odredišta pojačao je podjele između zemalja koje su nekad bile iza komunističke “željezne zavjese” i onih koje nisu, što je ona okarakterizirala kao lukavo manipuliranje koje otežava sposobnost EU-a da se ujedini posljednjih godina.

Guardian na kraju teksta podsjeća da se Evropa nakon Drugog svjetskog rata podigla na noge zahvaljujući američkoj vojnoj zaštiti i finansijskoj pomoći, a da se danas EU suočava s paralelnim političkim ofanzivama iz Washingtona i Moskve, ne samo zbog toga što čini nego zbog toga što jest i da, što prije to Evropljani shvate, to bolje po njih, zaključuje britanski list.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh