Svijet

Poplavio rudnik u Zimbabveu, poginulo između 60 i 70 rudara

IZMEĐU 60 i 70 rudara se smatra mrtvima u rovovima rudnika zlata u središtu poplavljenog Zimbabvea, prema novim podacima vlade koja je u petak uputila poziv u pomoć.

zimbabve-rudnik-nesreca-Hina

IZMEĐU 60 i 70 rudara se smatra mrtvima u rovovima rudnika zlata u središtu poplavljenog Zimbabvea, prema novim podacima vlade koja je u petak uputila poziv u pomoć, piše “Hina”.

“Procjenjuje se da je stradalo između 60 i 70 ilegalnih rudara”, prema priopćenju ministra za lokalne poslove Julyja Moya.

Prema prethodnoj procjeni spominjala su se 23 ilegalna rudara, nakon što su rovovi rudnika zlata u kojem su radili poplavljeni vodom iz brane koja je popustila.

Očajnički pokušaji

Traju očajnički pokušaji ispumpavanja vode iz poplavljenih rovova”, dodao je Moyo.

Ministar je pozvao stanovništvo na financijsku pomoć za ispumpavanje vode, hranu za ekipe na terenu, ožalošćene obitelji, te prijevoz i pogreb žrtava u iznosu od 177.000 eura.

U Zimbabveu godinama traje katastrofalna gospodarska i financijska kriza.

Ministar je zajamčio svima koji daju financijsku pomoć da će novac biti dobro upotrijebljen za te operacije.

Zimbabve je bogat rudnicima minerala, među kojima platine, dijamanata, zlata, ugljena i bakra.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh